Twardzina diagnoza

Obrazek
To tutaj czytasz Regulamin, witasz się z nami, opisujesz Swoją historię...

Twardzina diagnoza

Postprzez gaju290119 » Cz maja 11, 2023 18:44

Witam wszystkich , moja choroba zaczęła się od wykrycia białka w moczu . Badania moczu , posiew nic nie wykazały , po kilku badaniach lekarz stwierdził ,że potrzebna konsultacja nefrologa . Badania krwi pod kątem chorób autoimmunologicznych i wynik ANA dodatni . Rozszerzenie o profil ANA 3 i wyszło SDl-70 słabo dodatnie i DFS70 dodatnie . ANA 3 miano najpierw 1:1000 ale ostatnio zaczęły mnie boleć stawy i powtórzono ANA 3 i miano wzrosło 1:3200 . Teraz mam zrobić kapilaroskopię i w sumie czekam jak na wyrok . Jestem przerażony trochę tą diagnozą . Nic nie wiem o tej chorobie , informacje w necie niejednoznaczne , wszyscy mówią nie czytaj bo zwariujesz . Sytuacja niewesoła , jak Wy sobie radzicie . Wiem wszystko jeszcze u mnie jeszcze jest jedną wielka niewiadomą
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez » Cz maja 11, 2023 18:44

Re: Twardzina diagnoza

Postprzez ibiza13 » Pt maja 12, 2023 13:14

Gaju witaj

bardzo dobrze wszyscy mówią, żebyś nie czytał bo zwariujesz. Przede wszystkim nie masz jeszcze postawionej diagnozy. na razie to podejrzenie. Jeżeli czytasz publikacje medyczne, to tam przeważnie są przedstawione najcięższe przypadki, a nie te lżejsze. Nie ma co brać tego do siebie, bo jak siądzie Ci psychika t żadne leczenie i żaden lekarz Ci nie pomoże.
Z twardziną da się żyć i to całkiem nieźle. Mnie ta choroba dopadła już w dzieciństwie i żyję sobie z nią już prawie 40 lat.
Piszesz, że nic nic nie wiesz o tej chorobie. U nas na forum są zamieszczone historie chorób rożnych osób. Różnie u rożnych osób choroba przebiega. Poza tym, jak w przypadku każdej choroby przewlekłej, raz jest lepiej raz gorzej. Najważniejsze to nie martwić się na wyrost. Nie wiem czy już wdrożono Ci jakieś leczenie. Nie wiem jak na nie zareagujesz.
Gdy będziesz miał jakieś konkretne pytania to napisz.

Ja traktuję chorobą jako swoją przyjaciółkę, której nigdy się nie pozbędę. Ona zawsze będzie ze mną. Staram się z nią za bardzo nie kłócić :wink: , wtedy ona sobie śpi i mi praktycznie nie dokucza :D . Tak sobie żyjemy i jest całkiem nieźle.

Pozdrawiam i trzymaj się, nie załamuj się. Głowa do góry.
"Życie jest albo wielką przygodą, albo niczym." - Helen Keller
W pracy robię TO, a w domu TO

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » Pn maja 15, 2023 11:05

Na razie leki na nerki , skuteczne bo białko mam wyeliminowane , będę miał jutro badanie kapilaroskopie . Pewnie jutro coś więcej się dowiem . Póki co szukam psychologa dobrego , bo na pewno potrzeba mi już pomocy . Jeszcze mie jestem totalnie załamany ale lepiej do tego nie doprowadzić . dzięki za odpowiedź
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Wt maja 16, 2023 13:58

gaju290119 napisał(a):Na razie leki na nerki , skuteczne bo białko mam wyeliminowane. ... dzięki za odpowiedź

Nie ma za co dziękować. Zawsze staram się w miarę szybko odpisywać. Nie zawsze mi to wychodzi, ale się staram :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
To jest plus. Leki na wyeliminowanie białkomoczu pomogły. Przy chorobach przewlekłych trzeba się cieszyć nawet z małych zwycięstw :P.

gaju290119 napisał(a):Póki co szukam psychologa dobrego , bo na pewno potrzeba mi już pomocy .

Trzymam kciuki, żeby Ci się udało znaleźć , żebyś poczuł się lepiej. Tak jak pisałam w poprzednim poście - nasze podejście do choroby jest bardzo ważne. Przede wszystkim nie można się poddawać. Niekoniecznie trzeba z chorobą wygrywać wojnę, wygrane bitwy są ważne. Jak choróbsko śpi to można z nim spokojnie żyć. Jest trochę ograniczeń, ale naprawdę to nie jest nie do przejścia. Trzeba po prostu strać się żyć i już. Robić to co się lubi.

Gdy już czegoś się dowiesz to napisz.

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » N maja 21, 2023 10:29

Póki co kapilaroskopia wyszła ok , zostaje mi jeszcze TK płuc i po tych badaniach reaumatolog podejmnie decyzję czy wdrożyć jakieś leczenie . Ogólnie jest ok ale muszę popracować nad psychiką , są dni że jest ok , ale też mam dni kiepskie
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Wt maja 23, 2023 10:56

gaju290119 napisał(a):Póki co kapilaroskopia wyszła ok

I bardzo dobrze, kolejne zwycięstwo. Następny powód do poprawy nastroju.
Teraz będę trzymać kciuki, żeby TK wyszło dobrze.

Kiedy masz mieć zrobione TK?

Próbowałeś szukać psychologa?

Pozdrawiam

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » Cz maja 25, 2023 03:44

TK zrobione , czekam na wynik . Szukam psychologa gdzieś w okolicy gdzie mieszkam aby nie jeździć za wiele . Dziwna rzecz , że bolą mnie cały czas dwa stawy - kciuk i środkowa kostka palca , reumatolog też się dziwi bo jak bolą stawy to symetrycznie
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Pt maja 26, 2023 12:10

Powiedzieli Ci ile czasu będziesz czekał na opis TK?
gaju290119 napisał(a): Dziwna rzecz , że bolą mnie cały czas dwa stawy - kciuk i środkowa kostka palca , reumatolog też się dziwi bo jak bolą stawy to symetrycznie

Mnie, jeżeli bolą, teraz to już się bardzo rzadko zdarza, to też to nie jest symetryczne. Przeważnie jest to środkowy staw palca wskazującego lub pierwszy ostatniego.
Dostałeś jakieś leki przeciwbólowe i przeciwzapalne na te bolące stawy, czy ból nie jest aż tak uciążliwy, aby brać leki?

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » N maja 28, 2023 08:28

Narazie nie jest to ból przewlekły tylko przy określonych ruchach , np przy odginaniu palców w drugą stronę . jedna ręka jest ok drugiej nie wygnę prawie wcale , opis TK do tygodnia . czekam cierpliwie
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Śr cze 07, 2023 11:56

Sorki, że tak długo nie odzywałam się, ale byłam offline.
gaju290119 napisał(a):Narazie nie jest to ból przewlekły tylko przy określonych ruchach , np przy odginaniu palców w drugą stronę . jedna ręka jest ok drugiej nie wygnę prawie wcale

To taki charakterystyczny ból dla różnych schorzeń reumatycznych - niestety :-( . Dlatego postawienie diagnozy czasem długo trwa. Ale jest też plus, większość chorób reumatycznych leczy się praktycznie tymi samymi lekami.

gaju290119 napisał(a):opis TK do tygodnia

Bardzo szybko. U mnie jak opis jest w 2 tygodnie to sukces. Czasami potrafi to trwać i miesiąc.

Masz już opis? Płuca w porządku?

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez » Śr cze 07, 2023 11:56

Następna strona

Powrót do Nasze Historie Choroby