Ciasta bez pieczenia

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Ciasta bez pieczenia

Postprzez Iwona » Pt sty 08, 2010 16:57

3 BIT

50 dkg ciastek pepitek
3 kremówki (pojemnosc jak na opakowaniu smietanki fix)
3 śmietan fix
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego trzeba je ugotować w tej puszce zamkniętej w garnku z wodą 2 godz. powstanie karmel. Można kupic juz gotowe.

(zamiast budyniu mozna kupic gotowa mase karpatkowa Delecty)

Budyń:
3/4 l mleka
2 łyżki mąki wrocławskiej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl cukru

Wykonanie budyniu:
odlać pół szkl mleka i rozrobić w nim mąkę z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiona wcześniej mąkę.

Do gorącego budyniu włożyć 2/3 kostki Kasi i mocno wymieszać żeby sie połączyło i wylać na petitki.



Składanie ciasta:
pepitki
budyń
pepitki
karmel czyli to mleko w puszce gorące
pepitki
kremówka ubita ze smietan fixem na sztywno
na wierzch zetrzeć czekolade

Budyn i śmietane duzo nie slodze bo sam karmel to slodycz.

Ciasto dobre na drugi dzień.

SMACZNEGO!!!
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Postprzez » Pt sty 08, 2010 16:57

 

Re: Ciasta baz pieczenia

Postprzez Grażyna » Pt sty 08, 2010 17:57

Aleś mi IWUŚ dogodziła-nie lubię piec ale lubię jeść :lol:
Avatar użytkownika
Grażyna
 

Re: Ciasta baz pieczenia

Postprzez Iwona » Pt sty 08, 2010 18:02

Chcesz przepisy na ciasta bez pieczenia?Napisz a potem wrzucę.U mnie piecyk przypala więc na ,,zimno" robię :wink:
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Ciasta baz pieczenia

Postprzez Grażyna » Pt sty 08, 2010 20:50

Pewnie że chcę :D Ja nie mam piekarnika ,bo ani mama ani ja nie potrafimy piec ciast :lol:
Avatar użytkownika
Grażyna
 

Re: Ciasta baz pieczenia

Postprzez Anna » So sty 09, 2010 11:43

[b]Sernik na ciastkach[/b]

1 kg sera zemleć (może być dotowa masa serowa)
Rozpuścić 1/2 kostki masła, dodać ser, 2 żółtka, półtorej szklanki cukru- to doprowadzić do zagotowania (parzyć) Następnie dodać 1 łyżkę kopiastą mąki ziemniaczanej, wymieszać. Ciągle mieszać. Odstawić z ognia.
Masę swrową roskładać na przemian: ciastka herbatniki, masa, ciastka ,masa, ciastka. Na koniec polać polewą czekoladową.
Ciasto musi trochę postać aby przesiąknąć.



Kiedyś bardzo często go robiłam teraz odgrzebałam.
Avatar użytkownika
Anna
lokator
lokator
 
Posty: 123
Dołączył(a): Wt wrz 29, 2009 09:52

Re: Ciasta baz pieczenia

Postprzez Iwona » So sty 09, 2010 15:00

CIASTO Z KREMEM
Kupujemy gotowe spody biszkoptowe i przekładamy je masą.
MASA
1 duża śmietana kwaśna 18%
6-7 łyżek kawy Cappucino z magnezem
4 duże łyżki cukru

Składniki razem ubić i posmarować spody o raz cały torcik.
Udekorować wg,.uznania

********************************************************************

SERNIK NA ZIMNOMOJEJ KASI :D

1L mleka
1 duża śmietana kwaśna
5 całych jajek
1 kostka margaryny
0,5 szkl.cukru
2 paczki biszkoptów
2 op.galaretki odpowiedniej do owoców.
Owoce, najlepiej truskawki,winogrona,mandarynki,pomarańcze

Śmietanę z jajami ubić i wlać na gotujące się mleko.
Gotować na małym ogniu aż powstanie twarożek.
Odcedzić i wystudzić.
Masło lub margarynę,zmiksować z ),5 szkl.cukru dodając twarożek w trakcie miksowania.
Podzielić na 2 części.Do 1 podać kakao.
Tortownicę wyłożyć folią,
do miseczki wlać mleko osłodzone cukrem.
Maczać w nim biszkopty i układać z nich spodnią warstwę.
W tortownicy układać na przemian
biszkopty,jasna masa,biszkopty,ciemna masa
na wierzch ułożyć owoce i wstawić do lodówki na ok godz do stężenia,
Galaretkę rozpuścić wg przepisu i ostudzić.Polać na stężałe ciasto i ponownie wstawić do lodówki.

Polecam,ciasto nie jest słodkie a jest pyszne :D

****************************************************************************************************************

BLOK

2 szkl mleka w proszku
4 łyżki kakao
margaryna
nie cała szkl.cukru
ćwierć szkl.wody
25 dkg orzechów włoskich
2 op herbatników


Margarynę rozpuścić,dodać cukier,kakao zagotować
zdjąć z ognia,dodać mleko w proszku
zmiksować
dodać orzechy i herbatniki.
wymieszać i włożyć do formy do stężenia.

*******************************************************
TORT WAFLOWY

0,5 litra mleka
20 dkg wiórek kokosowych
1 nie cała szkl.cukru
Gotować 20 min,ostudzić,utrzeć z margaryną

układać po kolei
wafel
dżem
0,5 części kremu
biszkopty okrągłe
pozostałą część kremu
wafel
dżem
wafel
Postawić do stężenia a na koniec polać galaretką.

************************************************************

SALCESON

1 margaryna
1 szkl cukru
1 galaretka
1 paczka wafli
1 op herbatników
1 op. orzeszków solonych ziemnych
1 op rodzynek
kakao

2 Wafle zwilżyć w wilgotnych ścierkach
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakaem,
dodać połamane na kawałki resztę wafli,ciastka,orzeszki i rodzynki .
Wszystko zagotować,przestudzić i rozprowadzić po całości zwilżonych wcześniej wafli,
potem je zwinąć w roladę.
Zostawić w lodówce do stężenia na kilka godz.

Osobiście robię podwójną porcję bo 1 za mało :wink:

*******************************************************************************************************
CIASTO Z KRAKERSAMI

mleko
krem do karpatki masło
2 op krakersów

Blachę wyłożyć folią,
wyłożyć na nią warstwę krakersów
Zrobić krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu ale dodając więcej o 0,5 szkl mleka
Posmarować tą masą krakersy
układać na przemian,krakersy,masa krakersy masa aż do skończenia składników.
Na wierzchu mają być krakersy.
Polać gorzką własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową.
Ja jej nie podam bo mam zły przepis chyba :wink:
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Ciasta baz pieczenia

Postprzez Iwona » So lut 06, 2010 18:21

Szyszki LUSI

50 szt. krówek
50 szt. irysów ( mogą być kakaowe- najlepsze:))
kostka masła
3 łyżki kakao
4 torebki ryżu preparowanego

wszystko roztopić
dodać śmiało 3 torebki ryżu preparowanego a czwartą torebkę dospypywać kontrolując gęstość masy krówkowo-ryżowej .
Z ciepłej masy układać łyżeczką górki ,( masa w garnku szybko twardnieje -więc szybko trzeba ją wydobyć) formować szyszki,układając na szklanej paterze.Dobrze wystudzić aby masa zastygła.

czasem zamiast ryżu dodaję preparowaną pszenicę , którą kupuję w takiej sporej torbie w Biedronce - też jest dobre

smacznego
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Postprzez » So lut 06, 2010 18:21

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość