CIASTO Z KREMEMKupujemy gotowe spody biszkoptowe i przekładamy je masą.
MASA
1 duża śmietana kwaśna 18%
6-7 łyżek kawy Cappucino z magnezem
4 duże łyżki cukru
Składniki razem ubić i posmarować spody o raz cały torcik.
Udekorować wg,.uznania
********************************************************************
SERNIK NA ZIMNOMOJEJ KASI
1L mleka
1 duża śmietana kwaśna
5 całych jajek
1 kostka margaryny
0,5 szkl.cukru
2 paczki biszkoptów
2 op.galaretki odpowiedniej do owoców.
Owoce, najlepiej truskawki,winogrona,mandarynki,pomarańcze
Śmietanę z jajami ubić i wlać na gotujące się mleko.
Gotować na małym ogniu aż powstanie twarożek.
Odcedzić i wystudzić.
Masło lub margarynę,zmiksować z ),5 szkl.cukru dodając twarożek w trakcie miksowania.
Podzielić na 2 części.Do 1 podać kakao.
Tortownicę wyłożyć folią,
do miseczki wlać mleko osłodzone cukrem.
Maczać w nim biszkopty i układać z nich spodnią warstwę.
W tortownicy układać na przemian
biszkopty,jasna masa,biszkopty,ciemna masa
na wierzch ułożyć owoce i wstawić do lodówki na ok godz do stężenia,
Galaretkę rozpuścić wg przepisu i ostudzić.Polać na stężałe ciasto i ponownie wstawić do lodówki.
Polecam,ciasto nie jest słodkie a jest pyszne
****************************************************************************************************************
BLOK2 szkl mleka w proszku
4 łyżki kakao
margaryna
nie cała szkl.cukru
ćwierć szkl.wody
25 dkg orzechów włoskich
2 op herbatników
Margarynę rozpuścić,dodać cukier,kakao zagotować
zdjąć z ognia,dodać mleko w proszku
zmiksować
dodać orzechy i herbatniki.
wymieszać i włożyć do formy do stężenia.
*******************************************************
TORT WAFLOWY0,5 litra mleka
20 dkg wiórek kokosowych
1 nie cała szkl.cukru
Gotować 20 min,ostudzić,utrzeć z margaryną
układać po kolei
wafel
dżem
0,5 części kremu
biszkopty okrągłe
pozostałą część kremu
wafel
dżem
wafel
Postawić do stężenia a na koniec polać galaretką.
************************************************************
SALCESON1 margaryna
1 szkl cukru
1 galaretka
1 paczka wafli
1 op herbatników
1 op. orzeszków solonych ziemnych
1 op rodzynek
kakao
2 Wafle zwilżyć w wilgotnych ścierkach
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakaem,
dodać połamane na kawałki resztę wafli,ciastka,orzeszki i rodzynki .
Wszystko zagotować,przestudzić i rozprowadzić po całości zwilżonych wcześniej wafli,
potem je zwinąć w roladę.
Zostawić w lodówce do stężenia na kilka godz.
Osobiście robię podwójną porcję bo 1 za mało
*******************************************************************************************************
CIASTO Z KRAKERSAMImleko
krem do karpatki masło
2 op krakersów
Blachę wyłożyć folią,
wyłożyć na nią warstwę krakersów
Zrobić krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu ale dodając więcej o 0,5 szkl mleka
Posmarować tą masą krakersy
układać na przemian,krakersy,masa krakersy masa aż do skończenia składników.
Na wierzchu mają być krakersy.
Polać gorzką własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową.
Ja jej nie podam bo mam zły przepis chyba