Magiczna zupa z czerwonej soczewicy wg przepisu Agnieszki Maciąg
Cała książka Pani Maciąg jest rewelacyjna. Pyszne ciasta, drugie dania, dodatki, itp. Jeszcze żaden z jej przepisów nie wyszedł mi słabo
A zupka jest pierwsza klasa
trzeba poszukać składników, ale warto! Pychotka
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy łuskanej, dobrze opłukanej,
- 1 duża drobno posiekana cebula,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ostrej,
- 2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (ja daję po prostu pomidory w kawałkach z puszki
),
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego,
- 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej (ja znalazłam suszoną i mieloną, jako normalną przyprawę i tym się posługuję, kiedy w sklepach nie ma trawy cytrynowej),
- 2 listki cytrynowe (tego nigdy nie dostałam, ale zupa i bez nich jest pyszna
),
- 3 i 3/4 szklanki wrzącej wody,
- sok z 1/2 limonki lub cytryny,
- 1 pęczek świeżej kolendry (jak nie ma w sklepie, to nie daję),
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.
Podgrzej olej w szerokim rondlu, dodaj cebulkę, czosnek, trawę cytrynową oraz rozbite nasiona kolendry. Całość przesmaż tak, by cebula lekko się zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Dodaj opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wrzącą wodę i resztę składników (poza sokiem z cytryny i świeżą kolendrą). Całość wolno zagotuj i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min., aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać.
Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Zupę podaj posypaną świeżą kolendrą.
Wbrew pozorom nie wymaga dużo czasu, żeby ją zrobić, a jest bardzo smaczna
Jeśli chcę, żeby była jeszcze bardziej syta, dodatkowo na patelni smażę krewetki z czosnkiem i papryczką chili i dodaję na talerz
POLECAM!