I
MOJE
*0,5 kg.mąki,
*0,5 kg.maki razowej,
*2 łyżeczki sody,
*1 kostka margaryny,
*300 dkg miodu naturalnego,
*1 szkl.cukru lub 3/4 szkl.cukru pudru,
*1 op.przyprawy korzennej,
*1 łyżeczka kakao,
*2 jaja,
*szczypta soli,może być też skórka pomarańczowa;
Miód ,cukier,margarynę-zagotować,dodac przyprawę piernikową. Do wystudzonej masy korzennej dodac jaja,wymieszane mąki z solą,sodą i kakao.
Piec w nagrzanym do 200st.piekarniku,max.10 min.
Te pierniczki najlepiej zrobic pod koniec listopada-są twardsze,ana 2 tyg. pzred świętami-polukrować
II
PIERNICZKI Z SODĄ
*1 kg. mąki tortowej,
*1 op.przyprawy korzennej,
*2 łyżeczki sody,
*1 kostka margaryny,
3 jaja,
*1 szkl.cukru,
30 dkg miodu sztucznego-płynnego,
MąkĘ,przyprawy,,sodę i margarynę-posiekać.Utrzec jajka z 1/2 szkl.cukru,pozostałe 1/2 szklanki stopic na karmel i do letniego dodać 1/2 szkl.ciepłej wody.Do masy dodawac jajka utarte z cukrem,wlac miód i karmel-wyrobic.
Piec 10 min w 180 stopniach.
Te pierniczki natomiast można upiec nawet dzień przed świętami-są miękkie -nie wałkujcie zbyt cienko