Piernikowe szaleństwo

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Piernikowe szaleństwo

Postprzez Margaret74 » Śr lis 25, 2009 18:47

I

MOJE :)

*0,5 kg.mąki,
*0,5 kg.maki razowej,
*2 łyżeczki sody,
*1 kostka margaryny,
*300 dkg miodu naturalnego,
*1 szkl.cukru lub 3/4 szkl.cukru pudru,
*1 op.przyprawy korzennej,
*1 łyżeczka kakao,
*2 jaja,
*szczypta soli,może być też skórka pomarańczowa;

Miód ,cukier,margarynę-zagotować,dodac przyprawę piernikową. Do wystudzonej masy korzennej dodac jaja,wymieszane mąki z solą,sodą i kakao.
Piec w nagrzanym do 200st.piekarniku,max.10 min.

Te pierniczki najlepiej zrobic pod koniec listopada-są twardsze,ana 2 tyg. pzred świętami-polukrować :wink:

II
PIERNICZKI Z SODĄ

*1 kg. mąki tortowej,
*1 op.przyprawy korzennej,
*2 łyżeczki sody,
*1 kostka margaryny,
3 jaja,
*1 szkl.cukru,
30 dkg miodu sztucznego-płynnego,

MąkĘ,przyprawy,,sodę i margarynę-posiekać.Utrzec jajka z 1/2 szkl.cukru,pozostałe 1/2 szklanki stopic na karmel i do letniego dodać 1/2 szkl.ciepłej wody.Do masy dodawac jajka utarte z cukrem,wlac miód i karmel-wyrobic.
Piec 10 min w 180 stopniach.

Te pierniczki natomiast można upiec nawet dzień przed świętami-są miękkie -nie wałkujcie zbyt cienko :D
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Postprzez » Śr lis 25, 2009 18:47

 

Kolorowe pierniczki na choinkę i nie tylko

Postprzez Iwonka » N gru 16, 2012 10:32

Kolorowe pierniczki

Jeśli chcesz powiesić taki piernik na choinkę pamiętaj aby przed położeniem go na blachę zrobić w nim dziurkę, przez którą później przeciągniesz nitkę.

Na ciasto: Większa porcja ciasta
1 kg mąki lub 1,5 kg mąki
25 dkg miodu 370 g miodu
50 dkg cukru 750 g cukru
25 dkg margaryny 1,5 kostki margaryny
4 jajka 6 jajek
2 łyżki kakao 3 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu, przyprawa do piernika 2 łyżeczki cynamonu, przyprawa do piernika
3/4 łyżki sody 1 łyżka sody
tłuszcz do posmarowania blachy tłuszcz do posmarowania blachy

W garnku zagotować miód, cukier, margarynę i przyprawę z cynamonem.
Odstaw aby to ostygło.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą.
Ostudzony miód z cukrem, margaryną i przyprawami wlać do mąki na misce.
Mieszać nożem.
Dodać jajka i kakao.
Wyrabiać ciasto aż będzie lśniące i jednolite po przekrojeniu.
Ciasto rozwałkować na placki o grubości do 0,5 cm.

Wykrawaj foremkami ciasteczka o różnych kształtach i układaj je na wysmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze.
Kiedy blacha zapełni się pierniczkami, rozgrzej piecyk do temperatury 200 stopni.
Dalej wycinaj ciasteczka z pozostałej części ciasta.Piec nie będzie niepotrzebnie pracował.
Piec w temperaturze 200 stopni 10 minut.

Pierniki skruszeją po kilku dniach w szczelnie zamkniętym pojemniku blaszanym lub zakręconym słoju.
Często z cienkiego ciasta wykrawałam pierniki, bo wtedy są takie fajne, cienkie i chrupiące po kilku dniach.
Pierniki są wystarczająco słodkie bez lukru.Nie ma konieczności ich polewania.Jednak jaka to frajda dla dzieci i wspaniały efekt na choince.


Do dekoracji:
30 dkg cukru pudru
sok z 1 cytryny
kieliszek soku wiśniowego lub porzeczkowego
kolorowe tortowe pisaki
cukrowa posypka owocowa i czekoladowa
cukierki w kolorowej polewie

Można zrobić lukier w 2 kolorach.
Lukier
Cukier puder wsyp do miseczki i ucieraj go , dodając po kilka kropli soku z cytryny oraz 2-3 łyżki wody tak aby uzyskać dobrą do lukrowania masę.Gotowy lukier podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj sok wiśniowy lub porzeczkowy - uzyskasz różowy kolor. Teraz polukruj kilka ostudzonych pierniczków i zanim lukier zastygnie, przyklej dekorację-kolorową posypkę, barwne cukierki - albo namaluj wzory tortowymi pisakami. Pamiętaj jednak abyś nie polukrowała naraz zbyt dużej ilości pierniczków, bo nie zdążysz ich ozdobić, zanim lukier zastygnie.

Smacznego
Avatar użytkownika
Iwonka
Moderator
Moderator
 
Posty: 1665
Dołączył(a): So cze 09, 2012 15:49

Postprzez » N gru 16, 2012 10:32

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron