Dorwałam dodatek do Wyborczej
Śledź w suszonych grzybach z sałatką z białych jarzyn* 4 płaty solonego śledzia,
* 100 g. korzenia selera pokrojonego w drobną kostkę,
* 100 g. białej części pora pokrojonego w drobną kostkę,
* 100 g.korzenia pietruszki pokrojonego w drobną kostkę,
* 100 g.jabłka(np.złotej renety) pokrojonego w drobna kostkę,
* 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
* 1 łyżka musztardy sarepskiej,
* 3 łyżki majonezu,
* 4 ziarna jałowca(rozkruszyć),
* 4 ziarna ziela ang.( rozkruszyć),
* gałka muszkatołowa,pieprz czarny,sól,
* 10 dag.suszonych plastrów podgrzybka,
* 1 ząbek czosnku posiekany,
* 1 cebula pokrojona w krążki,
* olej do smażenia,
* olej do śledzi;
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i ugotować.Zachować wodę z gotowania,a grzyby wypłukać.
Wywar grzybowy zlać ,zostawiając na dnie piasek
,a następnie odparować 80 % jego objętości.
Na patelnie,w dużej ilości oleju zeszklić cebulę i czosnek,dodać grzyby i odparować wywar.Gotować przez 1 min. i odstawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić w romby,posypać pieprzem,gałką startą,ziele ang. i jałowcem.Przełożyć w słoju grzybami,zalać olejem i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Warzywa obgotować w osolonym wrzątku.Ostudzić,dodać natkę,musztardę i majonez i jabłko.Wymieszać,doprawić do smaku.
Ułożyć sałatkę ,a na nią śledzie.