Śledzie

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Śledzie

Postprzez Grażyna » Śr lis 25, 2009 14:50

ŚLEDZIE W OLEJU
Śledzie pokroić na dzwonka i na całą noc namoczyć w soku z kiszonej kapusty.Dzwonka muszą być przykryte sokiem.
Po wyjęciu ,składamy dzwonka do słoika i zalewamy olejem z przyprawami(ziele angielskie ,kolendra i tp).
To ile będą w oleju nie ma znaczenia.Z oleju wykładamy na talerzyk ,przybieramy papryką , ogórkiem konserwowym i czym tam jeszcze :D
te Sledziki nie są takie mdłe ,a pozatym nie szkodzą na wątrobę :D
Avatar użytkownika
Grażyna
 

Postprzez » Śr lis 25, 2009 14:50

 

Re: Śledzie

Postprzez Margaret74 » Śr lis 25, 2009 18:25

Kocham śledzie,to nasza rodzinna słabość :D

ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI a'la REGINA Z BATOREGO

*1kg.solonych matiasów(j amoczę je na kilka godz.przed w mleku z odrobiną wody),
*4 duże cebule,
*1 szkl.oleju,
15dkg rodzynek,
*3 małe puszki lub słoiczek koncentratu pomidorowego,
*2 łyżki cukru(duże),
*1 łyżka soku cytrynowego,
*ok.1 łyżeczki soli,pieprz,itp.przyprawy,wg gustu;

Do garnka wlac olej,dodac przecier,sól,sok cytrynowy,cebule-zagotowac,cały czas mieszając,na samym końcu dodając rodzynki i przyprawy.
Chłodna pastą obłożyć śledzie.

II
ZALEWA DO ŚLEDZIKÓW MARYNOWANYCH

*4 szkl.wody,
*1szkl.octu,
*3 łyżki cukru,
*sól ,ziele angielskie,listek laurowy,
Zagotować.
Wyciagnięte z zalewy śledziki genialnie smakuja ze swieżo pokrojoną cebulka i skropione sokiem z cytryny.


III[b]
[b]ŚLEDŹ ZIELONY W SOSIE POMIDOROWYM


*1kg ryby(w ostateczności może być dorsz),
*4 duże cebule;

ZALEWA

*1szkl.wody,
*1/2 szkl.oleju,
*1 słoiczek ketchupu,
*1 koncentrat,
*1 łyżka soli,
*1 łyżka cukru,
*ziele ang.,listek laurowy,pieprz,papryka słodka;

W garnku z grubym dnem ułożyc warstwe śledzi pokrojonych w dzwonki,warstwę cebuli(plastry grubsze)-i znów-śledż,cebula..Zalac przygotowaną uprzednio zalewą-od zagotowania-gotowac 30 min. na wolnym ogniu.

Teraz można zażyć Iberogast :mrgreen:
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: Śledzie

Postprzez Margaret74 » So lut 06, 2010 18:56

RYBA PO JAPOŃSKU I

*0,5 kg. filetów mintaja lub dorsza,
* vegeta;

Ciasto naleśnikowe:
*1,5szkl.mąki,
*1 szkl.mleka,
*2 jaja,

Rybe pokroić w większe kawałki,obsypać vegetą,obtoczyć w cieście i usmażyc na oleju.

*4 cebule(polecam mniejszą ilość),
*1 słoik papryki konserwowej,
*1 słoik ogórków konserwowych,

Warzywa pokroić cieniutko w paski(dobrze kiedy jest ich spora ilość).

Zalewa:

*1,5 szkl.wody,
*1,5 szkl.oleju( można obyć się bez niego-lub z min.ilością-danie jest zbyt ciężkie z taką porcją),
*koncentrat pomidorowy(mała puszka),
*10 łyżek keczupu,
*9 łyżek octu,
*1 łyżka cukru,
*sól do smaku;

Zalewę zagotować.

W salaterce lub misce układać na przemian-warzywa,ryba,warzywa-na końcu winny być warzywa.Zalać przestudzoną zalewą.Odstawić na 1 dzień.

PYCHOTKI

RYBA PO JAPOŃSKU II

*ryba morska,
*marchew-pokroić cieniutko wzdłuż,
*por-pokroić po japońsku;

SOS

1 szkl.wody zagotować z 2 łyżkami sosu sojowego,po czym dodać trochę wódki ze szczyptą ostrej papryki i czubatą łyżeczką imbiru.Do sosu włożyć warstwę ryby,przykryć warzywami,potem znów rybę,itd.Przykryć szczelnie i 15 min.dusić na małym ogniu.Wyłożyć rybę,a sos zaprawić mąką kartoflaną i polać rybę. Podawać z ryżem ,z kurkumą lub bialym.

RYBA PO CHIŃSKU

*50dkg.filetów mintaja lub dorsza,
*1 strąk papryki,
*1 marchew,
*cebula,
*olej;

CIASTO:
*1/2 szkl.mąki pszennej,
*1/2 szkl.mąki ziemniaczanej,
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*1 jajo,
*4-5 łyżek octu 10%,
*5 łyżek cukru,
*1/2 łyżeczki imbiru,
*3 szkl.wody;

Przygotować ciasto,troche gęstsze niż naleśnikowe.Cebulę pokroić w plastry,paprykę i marchew w kostkę.Rybe podzielic na kawałki,obtoczyć w cieście i usmazyc na oleju.Pod koniec smazenia dodac warzywa i chwile smażyć razem,po czym wyłożyć na talerz.
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: Śledzie

Postprzez elamirka » Pn kwi 26, 2010 06:24

Ryba,która "została" ze mną-jak raz zrobiłam. :)

-1 kg filetów (nie za duże dzwonka panierować w-mące,jajku i tartej bułce)-usmażyć
-pokroić w drobną kostkę
6 ogórków konserwowych
i 4 cebule (wymieszać i odstawić)
-sos: do garnka wlać
2 szkl.wody
0,5 szkl.oleju
6 łyżek octu (ja daję albo mniej,albo używam zaprawy cytrynowej)
włożyć:
5 łyżek ketchupu
3 łyżki cukru
trochę soli (do smaku)
4 ziarenka pieprzu,ziela angielskiego i liść laurowy
mały przecier pomidorowy
całość zagotować.
Usmażoną rybę przekładać warstwami posypując odstawioną wcześciej cebulą i ogórkiem.
Całość zalać gorącym sosem.

Ja robię to w naczyniu żaroodpornym,przykrywam i odstawiam na noc,ale nie od razu do lodówki. Można jeść na zimno i na ciepło.
Smacznego
"człowiek jest w stanie wytrzymać znacznie więcej aniżeli mu się wydaje..."
Avatar użytkownika
elamirka
przyjaciel forum
przyjaciel forum
 
Posty: 410
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2010 08:51
Lokalizacja: okolice Włocławka-kujawsko pomorskie

Re: Śledzie

Postprzez Iwona » Pn kwi 26, 2010 14:26

Dzięki za przepis Elu :D
Na pewno go zrobię.Moja rodzina ubi rybę.Zawsze to coś nowego
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Śledzie

Postprzez Margaret74 » Pn kwi 26, 2010 21:02

Taka trochę "wariacja" na temat ryby po japońsku-też niezły przepis-aż mnie zassało :lol:
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: Śledzie

Postprzez Margaret74 » Śr gru 08, 2010 09:26

Dorwałam dodatek do Wyborczej :wink:

Śledź w suszonych grzybach z sałatką z białych jarzyn

* 4 płaty solonego śledzia,
* 100 g. korzenia selera pokrojonego w drobną kostkę,
* 100 g. białej części pora pokrojonego w drobną kostkę,
* 100 g.korzenia pietruszki pokrojonego w drobną kostkę,
* 100 g.jabłka(np.złotej renety) pokrojonego w drobna kostkę,
* 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
* 1 łyżka musztardy sarepskiej,
* 3 łyżki majonezu,
* 4 ziarna jałowca(rozkruszyć),
* 4 ziarna ziela ang.( rozkruszyć),
* gałka muszkatołowa,pieprz czarny,sól,
* 10 dag.suszonych plastrów podgrzybka,
* 1 ząbek czosnku posiekany,
* 1 cebula pokrojona w krążki,
* olej do smażenia,
* olej do śledzi;

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i ugotować.Zachować wodę z gotowania,a grzyby wypłukać.
Wywar grzybowy zlać ,zostawiając na dnie piasek :wink: ,a następnie odparować 80 % jego objętości.
Na patelnie,w dużej ilości oleju zeszklić cebulę i czosnek,dodać grzyby i odparować wywar.Gotować przez 1 min. i odstawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić w romby,posypać pieprzem,gałką startą,ziele ang. i jałowcem.Przełożyć w słoju grzybami,zalać olejem i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Warzywa obgotować w osolonym wrzątku.Ostudzić,dodać natkę,musztardę i majonez i jabłko.Wymieszać,doprawić do smaku.
Ułożyć sałatkę ,a na nią śledzie.
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Postprzez » Śr gru 08, 2010 09:26

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość