Dania bezmięsne

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Dania bezmięsne

Postprzez Iwona » Śr lis 25, 2009 13:05

PUCHTY

CIASTO PRZYGOTOWAĆ JAK NA KOPYTKA(musi być trochę gęstsze)
Kiszoną kapustę udusić wraz z wegetą i nadziewać tym ciasto formując tak jak na pyzy.
Podsmażyć trochę na patelni a potem włożyć na blachę i do piekarnika na ok 40 min.
Podawać polane sosem pieczarkowym ,pomidorowym(najlepsze) lub innym wg.uznania.
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Postprzez » Śr lis 25, 2009 13:05

 

Re: DANIA BEZMIĘSNE

Postprzez Margaret74 » Pn lis 30, 2009 07:47

No tego to nie znam w ogóle,ale znając nasze upodobania,pewno zaskoczy :D
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: DANIA BEZMIĘSNE

Postprzez wesola twardzinka » Pn lut 01, 2010 15:40

Mielone ze starego chleba
Potrzebne są:
4 kromki chleba
1 szkl.mleka
1 jajo
1 ząbek czosnku
50gr sera żóltego startego
sól,pieprz,natka pietruszki ,bułka tarta.
Namoczyć chleb w mleku-20 minut.Następnie wycisnąc chleb i dodać resztę składnków,(czosnek też wycisnąć lub go mocno zdusic) wymieszać.Formować kuleczki i obtoczyc je w bułce tartej.Smażyc na patelni na złoty kolor.
Ja zrobiłam z 8 małych kromek czerstwego chleba i wyszło mi 8 klopsków.Pycha.
Smacznego.
Obrazek
Avatar użytkownika
wesola twardzinka
domator
domator
 
Posty: 1472
Dołączył(a): So gru 05, 2009 18:10
Lokalizacja: wielkopolska,Ostrów Wlkp

Re: DANIA BEZMIĘSNE

Postprzez Iwona » Pn lut 01, 2010 15:55

Ciekawy przepis,może i dziś zrobię jak nie usnę...chleb ma być biały?
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: DANIA BEZMIĘSNE

Postprzez wesola twardzinka » Pn lut 01, 2010 20:47

Iwonko Chleb obojetnie jaki .
Obrazek
Avatar użytkownika
wesola twardzinka
domator
domator
 
Posty: 1472
Dołączył(a): So gru 05, 2009 18:10
Lokalizacja: wielkopolska,Ostrów Wlkp

Re: DANIA BEZMIĘSNE

Postprzez Iwona » Pt lut 12, 2010 21:38

Pieczarki faszerowane
Składniki:
- pieczarki, możliwie, jak największe, co zdecydowanie ułatwi nam pracę, 2,3 szt. na osobę,
- jajka (na 10 pieczarek 3 szt.),
- ser żółty, ostrzejszy jakiś,
- bułka tarta,
- sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania, ale bez przesady,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić?
pieczarki myjemy, odcinamy ogonki (odkładamy) i teraz rzecz najtrudniejsza - małą łyżeczką, w miarę ostrą,wydrążamy pieczarki uważając, by ich nie uszkodzić.Po wydrążeniu te środki i ogonki drobno siekamy, posiekane wrzucamy do miski, dodajemy surowe jajko, starty żółty ser(wg uznania), przyprawy i trochę bulki tartej jeżeli masa jest za rzadka. Nadziewamy pieczarki(masę trzeba trochę "uklepać"), a następnie panierujemy w jajkach i bułce tartej,smażymy najlepiej w głębokim tłuszczu, najpierw stroną z farszem do dołu.
Uwagi:
Bardzo smaczna alternatywa dla kotletów i innego mięcha ;-)

Czasami robię bez sera a dodaję szczypiorek i ugotowane jajka jako farsz,inna wersja to z mięsem mielonym.Nadziać można dowolnym farszem.
Dziś kupiłam tak ogromne pieczarki,że potrzebowałam 1 jajko na pieczarkę :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: DANIA BEZMIĘSNE

Postprzez beta2 » N lip 18, 2010 12:58

Zupa, na "dobrą sylwetkę" wg przepisu Ewy Wachowicz zamieszczonego w "Gazecie Wyborczej" dawno, dawno temu.
Cytuję cały zamieszczony artykuł Ewy Wachowicz:
..." Polecam oczyszczajacą zupę kapuścianą. Jest doskonałym wstępem do zadbania o siebie. Bardzo nie lubię słowa " odchudzanie", gdyż kojarzy mi się z zakazami i stresem. A jeść trzeba, tylko mądrze- mówi Ewa Wachowicz.
Składniki:
1 główka kapusty ( jeśli duża, wystarczy połowa)
2 papryki i 2 cebule
1 seler naciowy
4 pomidory
2 zabki czosnku
1 bulwa kopru włoskiego
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę ( ja gotuję na włoskiej)kroję na ćwiartki, usuwam głąb i szatkuję. Wrzucam do garnka i zalewam wdą, jak się zagotuje, odcedzam.
Seler kroję w plasterki, paprykę w kostkę. Koper włoski kroję w cienkie paski, a cebule i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam czosnek- gdy się lekko zazłoci, dodaję warzywa. Smażę około 3 minut i przekładam do garnka z kapustą. Pomidory nacinam na czubku, parzę we wrządku, obieram,kroję na ćwiartki i dodaję do warzyw. Doprawiam liśćmi laurowyni, ziołami prowansalskimi i zielem angielskim. Zalewam 3 litrami wody i gotuję około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaję sól , pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Pierwszego dnia smakuje wyśmienicie. By ją urozmaicić, doprawiam sosem sojowym i kolendrą. Kolejną porcję zjadam ze świeżą bazylią, lub wyostrzam ją chili i imbirem. Czasem miksuję kapuściankę i jem na zimno, dodaję trochę sosów worce-ster i tabasco."

Osobiście nigdy tej zupy nie gotowałam. No, może kiedyś...zobaczę. Jeżeli któraś z Was się skusi, to proszę o podzielenie się opinią.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Postprzez » N lip 18, 2010 12:58

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości