Pieczarki faszerowaneSkładniki:
- pieczarki, możliwie, jak największe, co zdecydowanie ułatwi nam pracę, 2,3 szt. na osobę,
- jajka (na 10 pieczarek 3 szt.),
- ser żółty, ostrzejszy jakiś,
- bułka tarta,
- sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania, ale bez przesady,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
pieczarki myjemy, odcinamy ogonki (odkładamy) i teraz rzecz najtrudniejsza - małą łyżeczką, w miarę ostrą,wydrążamy pieczarki uważając, by ich nie uszkodzić.Po wydrążeniu te środki i ogonki drobno siekamy, posiekane wrzucamy do miski, dodajemy surowe jajko, starty żółty ser(wg uznania), przyprawy i trochę bulki tartej jeżeli masa jest za rzadka. Nadziewamy pieczarki(masę trzeba trochę "uklepać"), a następnie panierujemy w jajkach i bułce tartej,smażymy najlepiej w głębokim tłuszczu, najpierw stroną z farszem do dołu.
Uwagi:
Bardzo smaczna alternatywa dla kotletów i innego mięcha ;-)
Czasami robię bez sera a dodaję szczypiorek i ugotowane jajka jako farsz,inna wersja to z mięsem mielonym.Nadziać można dowolnym farszem.
Dziś kupiłam tak ogromne pieczarki,że potrzebowałam 1 jajko na pieczarkę