Wędliny

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Wędliny

Postprzez Iwona » Śr lis 25, 2009 12:45

SCHAB NA SUROWO

1-1,3 KG SCHABU
4 ŁYŻKI SOLI
1 ŁYŻECZKA NATURALNEGO PIEPRZU
1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
1 DUŻA GŁÓWKA CZOSNKU
GARŚĆ MAJERANKU
NA CZUBKU NOŻA SALETRY
(MOŻNA DODAĆ 4-5 ZIARENEK ROZGNIECIONEGO JAŁOWCA)
SZCZYPTĘ ROZMARYNU I KOLENDRY.

Czosnek przepuścić przez praskę,
wszystkie składniki razem wymieszać
natrzeć schab,włożyć do naczynia i do lodówki.
Przez 4-5 dni obracać 2 razy dziennie(rano i wieczorem)
Po 5 dniach owinąć w gazę,osznurować i powiesić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni

kroić cienko już gotowy schab
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Postprzez » Śr lis 25, 2009 12:45

 

Re: WĘDLINY

Postprzez wesola twardzinka » Wt lut 02, 2010 19:20

Szynka w galarecie
Składniki:
W zalezności od potrzeb i wielkości patery duże plastry szynki ja np. daję na jedną patere około 12 plastrów szynki.
Do tego około 5 jaj i żelatyna najlepiej ta z przyprawami do mięs.Odrobina chrzanu i majonez.
Jajka gotujemy na twardo,po czym dzielimy je na 8 częsci.Przygotowujemy taki soski okolo łyżeczki majonezu i łyżeczki chrzanu mieszmy razem.Smarujemy tym szynkę,układamy na niej dwie cząstki jajka z jednej strony szynki jedna część z drugiej druga i zwijamy w rulon,układamy na paterze,dośc ściśle.Zalewamy na końcu ostudzoną,przecedzoną żelatyną.Wkładamy do lodówki aby ztężalo.
Smacznego.
****************************************************************************************************************************************
Kolorowy przekładaniec w galarecie
Składniki:
groszek konserwowy
około 2 marchewki ugotowane
mięsko od kurczaka
ogórki konserwowe lub kiszone
ze 2 jajka ugotowane na twardo
żelatyna z przyprawami do mięsa
Najlepiej wziąć naczynie żaroodporne wysokie np miska.
Na dno wsypujemy groszek,na to pokrajoną w plastry lub kostkę marchewkę,potem na to ogórek pokrojony w kostkę, nastepnie ugotowane mięsko z kurczaka,na to kładziemy takie kupki z majonezu na to pokrajane w plastry jajka,potem ogórek i na samej górze miesko z kurczaka.Zalewamy całośc odcedzoną żelatyną.Wkładamy do lodówki do stężenia.

Smacznego
Obrazek
Avatar użytkownika
wesola twardzinka
domator
domator
 
Posty: 1472
Dołączył(a): So gru 05, 2009 18:10
Lokalizacja: wielkopolska,Ostrów Wlkp

Re: WĘDLINY

Postprzez Iwona » So mar 13, 2010 18:04

Roladki szynkowe z kremem chrzanowym
Doskonałe danie na imieninowe przyjęcie.

Obrazek

SKŁADNIKI

* 20 dag szynki pokrojonej w cienkie plasterki
* 100 ml śmietany kremówki
* 2 łyżki twarożku homogenizowanego
* łyżka chrzanu
* łyżka soku z cytryny
* 2-3 liście sałaty
* gałązka bazylii
* sól
* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Sałatę opłukać, osuszyć, ułożyć na półmisku. Śmietanę schłodzić w lodówce i ubić na krem. Tarty chrzan połączyć z twarożkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Plastry szynki cienko posmarować przygotowanym kremem chrzanowym, zwinąć w rulony, ułożyć na półmisku z sałatą. Listki bazylii opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki i posypać nimi roladki szynkowe.
http://kobieta.wp.pl/kat,26301,przepisI ... caid=19cd4
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: WĘDLINY

Postprzez Margaret74 » Pn mar 29, 2010 09:01

Biała kiełbasa zawijana z ziołami i schabem

Składniki na 6 porcji:

*15dkg.białej kiełbasy,
*50dag.schabu lub surowej szynki,
*sól,mielony czarny pieprz(ja użyje kolorowego :wink: ),
*5 łyżek posiekanych ziół(np.natki,koperku,tymianku i kolendry),
*2-3 ząbki czosnku,
*10dag.wędzonego boczku lub bekonu,
*2 czubaty łyżki masła(bezkonkurencyjna jest delma extra :wink: ),
*1 szkl.bulionu warzywnego z dodatkiem oliwy i ziół(domowego lub z kostki),
*1-2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego z torebki,
*dodatki:marchewka,zielony groszek,ziemniaki,koperek do posypania;

Schab rozciąć tak,by powstał blat-rozbić tłuczkiem(przykryjcie uprzednio foliom-nie uszkodzicie mięsa)-natrzeć mięcho przyprawami i odłożyć do lodówki na min.pół godziny.
Po tym czasie mięso posypać ziołami,przykryć plasterkiem boczku.Wzdłuż jednego z boków ułożyć białą kiełbasę i zwinąć ciasno.Roladę spiąć wykałaczkami lub owinąć nitką.
Można piec w brytfance-obsmażamy najpierw i zalewamy bulionem i pieczemy w piekarniku,w temp.160st.przez 35-40 min.
Ja pakuję w rękaw do pieczenia,zalewając od razu bulionem :wink:

Na 10 min.przed końcem pieczenia,odkryć roladę i zwiększyć temp.do 200st.-by się pieczeń zrumieniła( rękawa nie trzeba rozcinać,ew.ciut szybciej zwiększyć temp.).Sos przecedzić i na jego bazie zrobić pieczeniowy z torebki,np.(ja robię domowy).
Roladę pokroić w pasterki i podawać tak naprawdę z tym ,co się lubi :)
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Postprzez » Pn mar 29, 2010 09:01

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron