Biała kiełbasa zawijana z ziołami i schabemSkładniki na 6 porcji:
*15dkg.białej kiełbasy,
*50dag.schabu lub surowej szynki,
*sól,mielony czarny pieprz(ja użyje kolorowego
),
*5 łyżek posiekanych ziół(np.natki,koperku,tymianku i kolendry),
*2-3 ząbki czosnku,
*10dag.wędzonego boczku lub bekonu,
*2 czubaty łyżki masła(bezkonkurencyjna jest delma extra
),
*1 szkl.bulionu warzywnego z dodatkiem oliwy i ziół(domowego lub z kostki),
*1-2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego z torebki,
*dodatki:marchewka,zielony groszek,ziemniaki,koperek do posypania;
Schab rozciąć tak,by powstał blat-rozbić tłuczkiem(przykryjcie uprzednio foliom-nie uszkodzicie mięsa)-natrzeć mięcho przyprawami i odłożyć do lodówki na min.pół godziny.
Po tym czasie mięso posypać ziołami,przykryć plasterkiem boczku.Wzdłuż jednego z boków ułożyć białą kiełbasę i zwinąć ciasno.Roladę spiąć wykałaczkami lub owinąć nitką.
Można piec w brytfance-obsmażamy najpierw i zalewamy bulionem i pieczemy w piekarniku,w temp.160st.przez 35-40 min.
Ja pakuję w rękaw do pieczenia,zalewając od razu bulionem
Na 10 min.przed końcem pieczenia,odkryć roladę i zwiększyć temp.do 200st.-by się pieczeń zrumieniła( rękawa nie trzeba rozcinać,ew.ciut szybciej zwiększyć temp.).Sos przecedzić i na jego bazie zrobić pieczeniowy z torebki,np.(ja robię domowy).
Roladę pokroić w pasterki i podawać tak naprawdę z tym ,co się lubi