KOTLETY SZARPANE
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, tak mniej więcej cm na cm. Siekamy pęczek koperku lub ścieramy drobno 4 pieczarki. W misce przygotowujemy ciasto mieszając razem: dwie łyżki śmietany (w wersji ostrzejszej dwie łyżki majonezu ), dwa jajka i dwie łyżki mąki. Oczywiście sól, pieprz, tudzież inne przyprawy do smaku wedle uznania. Do tego ciasta wrzucamy pokrojone piersi i koperek, bądź pieczarki. Mieszamy i wrzucamy łyżką na patelnię z gorącym olejem.
Przepis stary i sprawdzony, robiłam wersję z pieczarkami i majonezem. Łyżki mąki raczej czubate i pieczarki zdecydowanie duże lub więcej.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE
Polędwiczki (całe) obsmażam na gorącym oleju i przekładam do rondla. Na pozostałym oleju smażę pokrojoną cebulę i dodaję ją do rondla z polędwiczkami. Całość posypuję tymiankiem i dodaję pokrojone cienko jabłka. Dolewam troszeczkę wody i duszę na malutkim ogniu. Oczywiście trzeba też posolić, ale to trochę później. Polędwiczki kroję na porcje podając na talerze.