Mięsne dania obiadowe

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Mięsne dania obiadowe

Postprzez Iwona » Śr lis 25, 2009 12:34

kARKÓWKA Z COLĄ

Karkówkę pokroić i rozdusić ręką,posolić i popieprzyć.
Na dno brytfanny pokroić 3 cebule w piórka.
! szklankę coli i mały keczup wymieszać i zalać karkówkę.
Piec 1 godz.


kARKÓWKA

1 kg karkówki
3 cebule
1,5 kg pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
mały koncentrat pomidorowy
mała śmietana
2 szkl.wody

Karkówkę pokroić w plastry,obsmażyć i ułożyć w brytwannie.
Zeszkloną cebulę i podsmażone pieczarki wyłożyć na mięso.
Wymieszać sos:śmietanę,koncentrat i wodę
zalać sosem mięso
piec 1 godz.


KARKÓWKA

Karkówkę pokroić na grubsze plastry,natrzeć przyprawami wg,uznania dodać czosnku i odstawić na pół godz.
Podsmażyć i położyć na blachę.
Obłożyć pieczarkami i polać sosem

Sos
Mały koncentrat pomidorowy
3-4 łyżki wody
2 i pół łyżki octu
3 łyżki magii
Piec ok 1 godz.

KARKÓWKA

1 KG KARKÓWKI
cebula
PIECZARKI
MARCHEWKA
ŚMIETANA
SER ŻÓŁTY

karkówkę kroimy na plastry i rozbijamy
przyprawiamy wg.uznania

Na każdy plaster karkówki tarkujemy w kolejności
cebulę
pieczarki
marchewkę
na wierzch ser żółty
przekładamy na blachę
śmietanę mieszamy z wodą i odrobiną mąki i polewamy tym karkówkę.
Piec ok godz.


DANIE MIĘSNE

1 KG MIĘSA
2 DUŻE PAPRYKI
0,5 KG PIECZAREK
2OGÓRKI KISZONE
3 CEBULE
MAŁY PRZECIER POMIDOROWY
POSIEKANA ZIELONA PIETRUSZKA
SÓL,PIEPRZ

Mięso pokroić w paseczki wzdłuż włókien(nie solić)
skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godz do lodówki
Potem podsmażyć
dodać pokrojoną w piórka cebulę,posolić
dodać wodę i dusić do miękkości
dodać w kolejności
paprykę pokrojoną w cienkie plasterki
pieczarki w paseczki
ogórki kiszone w paseczki
gdy wszystko jest miękkie dodajemy przecier pomidorowy
zagęszczamy wodę z mąką i śmietaną,
dosmaczamy odrobiną papryki w proszku i na koniec dodajemy garść zielonej pietruszki.
Ma być gęste.

A LA GOLĄBKI

1 pierś z kurczaka lub indyka
1 jajko
pół kapusty pekińskiej
2 łyżki kaszy manny(jak za rzadkie można dodać więcej)
cebula
pieprz,sól

Mięso mielimy,dodajemy pokrojoną w cienkie paski kapustę pekińską i resztę składników,mieszamy
Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy jak mielone.

Kotleciki schabowe inaczej

1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sera żółtego
2 jajka

Pierś pokroić w kostkę,dodać przyprawy,wymieszać i odstawić na pół godz
dodać żółty ser,majonez, mąkę ziemniaczaną i jajka
Wszystko wymieszać ,nakładać łyżką na gorący tłuszcz i smażyć
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Postprzez » Śr lis 25, 2009 12:34

 

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez Iwona » Śr lis 25, 2009 12:59

PLACUSZKI A LA PZZA

9 ŁYŻEK MĄKI PRZENNEJ
2 JAJKA
3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
0,25 SZKLANKI WODY PRZEGOTOWANEJ
20 DKG WĘDLINY(POKROJONEJ W KOSTKĘ)
15 DKG ŻÓŁTEGO SERA(STARTEGO NA JARZYNOWEJ TARCE)
1 ŚREDNIA MARCHEWKA(ZETRZEĆ NA JARZYNOWEJ TARCE)
1 CEBULA(POKROJONA W KOSTKĘ)
TROCHĘ ZIELONEJ PIETRUSZKI
kAWAŁEK PAPRYKI(POKROIĆ W KOSTKĘ)

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ NA KOŃCU DODAJĄC WODĘ I SMAŻYĆ JAK PLACKI ZIEMNIACZANE

DANIE PODAWAĆ POLANE KECZUPEM LUB INNYM SOSEM WG.UZNANIA.
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez Iwona » Śr gru 09, 2009 18:57

Chrupiący kurczak z ziemniaczkami

Potrzebne nam będą:

- pierś z kurczaka,

- krakersy,

- przyprawa do kurczaka,

- pieprz,

- mleko,

-odrobina oleju (2 łyżki).

Pierś z kurczaka marynujemy w mleku przez ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie rozbić tłuczkiem. Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju. W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły rolę panierki. Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienienia się panierki). Otrzymane piersi są przepyszne, z chrupiącą panierką - w dodatku dietetyczne, gdyż niesmażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami - również bez tłuszczu.

Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący: Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki. Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pieczemy pół godziny w temp. 200-220 stopni.

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez Iwona » Cz kwi 08, 2010 13:14

Kotlety w boczku

Kotlety robić jak na mielone,potem zawijać je w plasterki boczku i spinać wykałaczkami.
Piec na blaszce w piekarniku ok 45 min.

Smacznego :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez beta2 » N lip 25, 2010 12:56

Iwona, Interesuje mnie Twój przepis na A LA GOŁABKI. Chętnie w najbliższym czasie je zrobię.
W związku z tym mam dodatkowe pytania:
- czy kaszę mannę dodajemy surową, czy utajoną?
- czy 1/2 główki kapusty pekińskiej, to nie za dużo na jedną pierś z kurczka, bo indycze są większe?
---------------------------
Kotleciki schabowe inaczej - znam ten przepis i robiłam je wielokrotnie. Są naprawdę smaczne. Przeważnie podawałam je do sałatek jarzynowych, gdy miałam gości.
Dlatego również polecam ten przepis.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez Iwona » N lip 25, 2010 15:50

To zależy jak duża jest ta kapusta.
Ja dodaję pół średniej mocno poszatkowanej a kasza manna jest sypka(nie ugotowana) :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez victoriafalls » Wt sie 24, 2010 20:31

Hmm...
Moje najlepsze danie które umiem robic to takie:
Wsiadam w tramwaj jadę do marketu kupuje kurczaka z rożna i wracam do domku:)
I mniam pycha obiad :lol:
victoriafalls
autostopowicz
autostopowicz
 
Posty: 46
Dołączył(a): So lip 24, 2010 09:00

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez Margaret74 » Pt wrz 10, 2010 14:55

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

1 kg.ziemniaków,
natka pietruszki,
0,5 kg.mięsa mielonego,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 ząbki czosnku,
2 łyzki kukurydzy z puszki,
sól,pieprz,
0,5 l.przecieru pomidorowego w kartoniku;

Podsmażyć starte na tarce warzywa,dodać posiekana natkę,mięso,czosnek i kukurydzę.Doprawić solą i pieprzem,podsmażyć.Dodać przecier pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki(obrane)-dodać sól i pieprz,natkę.Wyłożyć farsz mięsny i ponownie przykryć warstwą ziemniaków.Doprawić i piec ok.40 min. w temp.200 stopni.
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez wesola twardzinka » So sty 29, 2011 14:49

Mielona wołowina(może być wieprzowina) pod puree z ziemniaków, chrzanu i pietruszki

Składniki:
Wołowina mielona 600 g
Marchew 2szt
Cebula 2szt
Czosnek 3 ząbki
Pomiodry pelati 200g(takie w puszce gotowe bez skóki całe)
Ziemniaki gotowane 1 kg
Pietruszka korzeń 300 g
Masło 100 g
Chrzan 2 łyżki
Sól, pieprz,
Tymianek, liscie laurowe

Przygotowanie:
Marchew kroimy w grubą kostkę, cebulę podobnie, ząbki czosnku i przesmażamy na oleju. Dodajemy wołowinę mieloną, tymianek, liście laurowe. Dusimy pod przykryciem, pod koniec dodając pomidory,rozdrabniając je tylko widelcem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy na puree, dodajemy rozgniecione pietruszki, masło i chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem. Masę mięsną rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy warstwą puree i zapiekamy na złoty kolor.
Super smakuje i czas przygotowania wynosi około 1 godziny.
Obrazek
Avatar użytkownika
wesola twardzinka
domator
domator
 
Posty: 1472
Dołączył(a): So gru 05, 2009 18:10
Lokalizacja: wielkopolska,Ostrów Wlkp

Re: MIĘSNE DANIA OBIADOWE

Postprzez Margaret74 » Śr wrz 28, 2011 14:24

Sajgonki

Składniki:
-opakowanie papieru ryżowego
- 200g mięsa mielonego
- 50 g makaronu chińskiego
- 10 kiełków fasoli Mung
- 5 grzybów Mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- 3 liście kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Farsz:
5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić.
Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Papier ryżowy:
Pojedyńcze placki zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.

Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Smacznego!
źródło
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Postprzez » Śr wrz 28, 2011 14:24

 

Następna strona

Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość