Miód - pszczeli da

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Miód - pszczeli da

Postprzez beta2 » Pt wrz 17, 2010 21:53

Już w zamierzchłych czasach ludzie znali dobroczynne lecznicze działanie miodu na organizm ludzki. Hipokrates mawiał: „odżywiaj się tak by pokarm był lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”
Każdy miód w zastosowaniu wykazuje określone działanie zdrowotne na nasz organizm, i tak:

SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH ( jodłowy)
- bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków
- stosowany w leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu, wykazuje działanie aseptyczne, wykrztuśne, korzystnie wpływa na serce.

SPADZIOWY
- wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące.
- stosowany jest w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów.

LIPOWO-SPADZIOWY
- łączy właściwości lecznicze miodu lipowego i spadziowego
- stosowany przy przeziębieniach, leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu.

RZEPAKOWY
- jest najbogatszy w aminokwasy i najłatwiej przyswajalny
- stosowany w leczeniu miażdzycy, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach skóry.Wyrównuje w organiźmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała miażdzycy oraz poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze.Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy i zwiazanych z nimi infrkcjami. Przyspiesza proces gojenia ran. ma silne właściwości odtruwające i stymulujące metabolizm komórkowy „ Dziecięcy przysmak”

AKACJOWY
- jedyny miód, który mogą spożywać chorzy z lekkimi postaciami cukrzycy
( nieinsulinozależni) ponieważ zawiera fruktozę.
- stosowany w leczeniu nadkwasoty żołądka oraz zaburzeń układu pokarmowego

WIELOKWIATOWY
- uzupełnia niedobory witamin i biopierwiastków
- szczególne zastosowanie znajduje w chorobach alergicznych, a o jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w jego skład. Zalecany także przy
przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych,w schorzeniach układu krążenia, nieżycie żołądka i jelit.

WRZOSOWY
- jedyny miód o konsystencji galaretowatej
- stosowany w stanach zapalnych układu moczowego, kamicy nerkowej, biegunkach i zapaleniach jelit oraz w schorzeniach prostaty

MNISZKOWY
-stosowany w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedkrwistości i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie cholinie, obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.

OGÓRECZNIKOWY
-współcześnie potwierdzono badaniami naukowymi jego wpływ na wzrost produkcji adrenaliny i działanie pobudzające oraz moczopędne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Działanie napotne sprzyja usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.

NAWŁOCIOWY
-podobnie jak miód wrzosowy zalecany jest w chorobach dróg moczowych, prostacie, kamicy nerkowej. Posiada większą zawartość glukozy, więc wzmacnia serce, pobudza organizm , dodaje energii i sił witalnych.wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące

GRYCZANY
- zalecany w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdzycowym oraz w chorobach wątroby, przy osłabieniu pamięci, wzroku, słuchu. Wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Poza tym niektóre dane piśmiennictwa wskazują na przydatność miodu gryczanego w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowe. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego magnezu.

LIPOWY
- wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające o przeciw-skurczowe.
- dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej stosowany przy przeziębieniach, anginie, zapaleniu oskrzeli oraz w leczeniu nerwic, schorzeniach reumatycznych i chorobach dróg moczowych.

MALINOWY
-zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosferyny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciw miażdzycowy.
Działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo.
Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach,
niedokrwistości oraz nieżycie żołądka. Zapach miodu przypomina zapach kwiatów malin.
Miód malinowy szybko krystalizuje się.

KLONOWY
-ze względu na zawartość białka, kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, i C oraz potasu i żelaza ma moc prawdziwego leku. Działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew. Ma lekko karmelowy smak, a z uwagi na dużą zawartość fruktozy polecany jest dzieciom.

LEŚNY
-stosowany w chorobach układu krążenia, przeziębieniach i stanach zapalnych organizmu.

FACELIOWY
-zawiera odpowiednią dla człowieka ilość biopierwiastków i enzymów korzystnie wpływających na przemianę materii.
-stosowany przy przeziębieniach i nieżycie żołądka, ma właściwości lecznicze – działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wspomaga odporność.
Posiada bardzo przyjemny smak oraz delikatny i aromatyczny zapach.

SŁONECZNIKOWY
- zalecany w chorobach układu krążenia, chorobach wątroby, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, schorzeniach skory, obniża ciśnienie krwi, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen, wyrównuje w organiźmie niedobory potasu.
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Postprzez » Pt wrz 17, 2010 21:53

 

Re: Miód - pszczeli da

Postprzez Dagmara » Wt wrz 22, 2015 15:54

Z wyrobów pszczelich polecam też propolis. To jest cudo i może zastąpić wiele lekarstw ;)
Dagmara
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn wrz 21, 2015 21:11
Lokalizacja: Poznań

Postprzez » Wt wrz 22, 2015 15:54

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron