Już w zamierzchłych czasach ludzie znali dobroczynne lecznicze działanie miodu na organizm ludzki. Hipokrates mawiał: „odżywiaj się tak by pokarm był lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”
Każdy miód w zastosowaniu wykazuje określone działanie zdrowotne na nasz organizm, i tak:
SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH ( jodłowy)
- bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków
- stosowany w leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu, wykazuje działanie aseptyczne, wykrztuśne, korzystnie wpływa na serce.
SPADZIOWY
- wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące.
- stosowany jest w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów.
LIPOWO-SPADZIOWY
- łączy właściwości lecznicze miodu lipowego i spadziowego
- stosowany przy przeziębieniach, leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu.
RZEPAKOWY
- jest najbogatszy w aminokwasy i najłatwiej przyswajalny
- stosowany w leczeniu miażdzycy, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach skóry.Wyrównuje w organiźmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała miażdzycy oraz poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze.Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy i zwiazanych z nimi infrkcjami. Przyspiesza proces gojenia ran. ma silne właściwości odtruwające i stymulujące metabolizm komórkowy „ Dziecięcy przysmak”
AKACJOWY
- jedyny miód, który mogą spożywać chorzy z lekkimi postaciami cukrzycy
( nieinsulinozależni) ponieważ zawiera fruktozę.
- stosowany w leczeniu nadkwasoty żołądka oraz zaburzeń układu pokarmowego
WIELOKWIATOWY
- uzupełnia niedobory witamin i biopierwiastków
- szczególne zastosowanie znajduje w chorobach alergicznych, a o jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w jego skład. Zalecany także przy
przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych,w schorzeniach układu krążenia, nieżycie żołądka i jelit.
WRZOSOWY
- jedyny miód o konsystencji galaretowatej
- stosowany w stanach zapalnych układu moczowego, kamicy nerkowej, biegunkach i zapaleniach jelit oraz w schorzeniach prostaty
MNISZKOWY
-stosowany w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz przy niedkrwistości i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie cholinie, obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.
OGÓRECZNIKOWY
-współcześnie potwierdzono badaniami naukowymi jego wpływ na wzrost produkcji adrenaliny i działanie pobudzające oraz moczopędne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Działanie napotne sprzyja usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.
NAWŁOCIOWY
-podobnie jak miód wrzosowy zalecany jest w chorobach dróg moczowych, prostacie, kamicy nerkowej. Posiada większą zawartość glukozy, więc wzmacnia serce, pobudza organizm , dodaje energii i sił witalnych.wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące
GRYCZANY
- zalecany w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdzycowym oraz w chorobach wątroby, przy osłabieniu pamięci, wzroku, słuchu. Wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Poza tym niektóre dane piśmiennictwa wskazują na przydatność miodu gryczanego w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowe. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego magnezu.
LIPOWY
- wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające o przeciw-skurczowe.
- dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej stosowany przy przeziębieniach, anginie, zapaleniu oskrzeli oraz w leczeniu nerwic, schorzeniach reumatycznych i chorobach dróg moczowych.
MALINOWY
-zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosferyny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciw miażdzycowy.
Działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo.
Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach,
niedokrwistości oraz nieżycie żołądka. Zapach miodu przypomina zapach kwiatów malin.
Miód malinowy szybko krystalizuje się.
KLONOWY
-ze względu na zawartość białka, kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, i C oraz potasu i żelaza ma moc prawdziwego leku. Działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew. Ma lekko karmelowy smak, a z uwagi na dużą zawartość fruktozy polecany jest dzieciom.
LEŚNY
-stosowany w chorobach układu krążenia, przeziębieniach i stanach zapalnych organizmu.
FACELIOWY
-zawiera odpowiednią dla człowieka ilość biopierwiastków i enzymów korzystnie wpływających na przemianę materii.
-stosowany przy przeziębieniach i nieżycie żołądka, ma właściwości lecznicze – działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wspomaga odporność.
Posiada bardzo przyjemny smak oraz delikatny i aromatyczny zapach.
SŁONECZNIKOWY
- zalecany w chorobach układu krążenia, chorobach wątroby, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, schorzeniach skory, obniża ciśnienie krwi, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen, wyrównuje w organiźmie niedobory potasu.