Garnki, naczynia, przybory

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Garnki, naczynia, przybory

Postprzez Ella » Pt lip 30, 2010 22:29

W związku z wymianą kuchenki ceramicznej na indukcyjną musiałam wymienić też garnki bo nie działały na indukcji. Myślałam, tyle jest garnków że nie będzie żadnego problemu z wyborem ......ale się pomyliłam.

Garnków jest dużo ale mało spełnia moje wymagania jakościowe lub finansowe. Tymczasem od kilku dni nie miałam w czym gotować więc zdecydowałam się na jeden garnek z Emalia Olkusz
http://sklep.emalia.pl/sklep,produkt,id ... html#tresc
2 litrowy garnek kosztował 90zł flox
postanowiłam go przetestować, żeby być pewną czy powinnam kupić cały komplet

minusy
-w uchwycie pokrywki na wylot osadzona zwykła śrubka, w której będzie gromadzić się brud oraz nie wygląda to solidnie (nie wróżę jej długiej żywotności)
-uchwyty topornie osadzone na zewnątrz będzie problemem z zachowaniem ich czystości (mnóstwo szpar, zakamarków, w których może gromadzić się brud)
-brzeg garnka okuty jest taśmą nierdzewną,pod którą będzie zbierał się brud i z biegiem czasu rozszczelni się on i będzie wypływała do garnka rdza
-emalia łatwo odpryskuje
- wysoka cena


plusy

-ma praktyczną pojemność i wysokość (nie lubię zbyt płytkich wiecznie kipiących garnków)
-garnek jest ładny i widok kuchni bardzo zyskuje (bardziej podoba mi się on tym kształcie http://sklep.emalia.pl/sklep,produkt,id ... html#tresc
Ze stali nierdzewnej to każdy może sobie kupić garnki. Są to super garnki do restauracji. Natomiast emaliowany
wygląda czysto, domowo i wytwornie. Nie widziałam ich w Norwegi , wszędzie tylko blaszaki. Marmurowo podobne blaty na szafkach i garnki z blachy.
-emalia jako materiał izolujący od metalu. Metal reaguje z pożywieniem, które w nim gotujemy. Nie wiem czy to zawsze wychodzi nam na zdrowie. Jako przykład podam kolczyki. Tylko dotykają ucha a często potrafią wywołać jego stan zapalny(nie dotyczy to np. srebra czy złota) Może warto mieć z tego powodu emaliowane garnki?
-nareszcie w emaliowanych garnkach uszy nie parzą
-ugotowane jedzenie ładnie pachnie i jest smaczne

Trudno mi jest się zdecydować. W Końcu zdecydowała cena i zamówiłam komplet garnków również z Olkusza
http://sklep.emalia.pl/sklep,produkt,id ... html#tresc
Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale jak blaszak to niech będzie z Polski a nie z Chin może blacha jest zgodna z normami bo w normy Chińskie jakoś nie wierzę.
Obrazek
Avatar użytkownika
Ella
lokator
lokator
 
Posty: 376
Dołączył(a): Cz gru 03, 2009 22:16
Lokalizacja: ok.zielona gora

Postprzez » Pt lip 30, 2010 22:29

 

Re: garnki, naczynia, przybory

Postprzez beta2 » Pn sie 02, 2010 14:31

Locman, poruszyłaś temat na czasie, bo ja też noszę się z zamiarem kupna nowych garnków, tak po prostu, bo mi już obrzydły te ze stali nierdzewki. Co prawda mam to dopiero w zamyśle...W zupełności zgadzam się z Tobą, co do wszystkich przedstawionych przez Ciebie zalet garnków emaliowanych. Chcę sobie właśnie takie kupić. Na rynku są tańsze garnki emaliowane - wysokie, tylko nigdy nie zwróciłam uwagi na producenta.
W jednym ze sklepów widziałam komplet ( 5 sztuk) za 169 zł. W marketach często jest wyprzedaż garnków na wagę. Zatem spiszę sobie wszystkie ich zalety i wady, aby dokonać właściwego zakupu i w odpowiedniej cenie.
Tobie życzę przyjemnego kucharzenia na nowej kuchence i w nowych garnkach.Smacznego.
Pozdrawiam.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Postprzez » Pn sie 02, 2010 14:31

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron