Pieczemy babki

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Pieczemy babki

Postprzez beta2 » N lip 25, 2010 11:02

Babka piaskowa I:
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki pszennej, 15 dkg ( 7 łyżek) mąki ziemniaczanej, 20 dkg ( niepełna szklanka) cukru, 25 dkg margaryny,4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąka pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie
z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec
w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-----------------------------------
Babka piaskowa II:
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki pszennej, 20 dkg ( niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,25 dkg masła roślinnego lub margaryny, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 25 dkg ( jedna szklanka) cukru, 3 jaja, 3 łyżki śmietany, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę i olej utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym dodać żółtka i ucierać dalej , aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąka pszenną
i z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy. Między jedną , a drugą porcją mąki wlać śmietanę. Ciasto dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
---------------------------------
Babka piaskowa III:
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki pszennej, 20dkg ( niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej, 20 dkg margaryny, 25 dkg ( 1 szklanka) cukru, 4 - 5 jaj, 3/4 szklanki mleka, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć. Dodać żółtka,cukier, cukier waniliowy i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać po łyżce mąkę ( oba gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia) oraz po trochu mleka. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-----------------------------------
Babka piaskowa IV:
Składniki:
6 dkg (3 łyżki ) mąki pszennej, 25dkg ( 1 i 1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej, 25 dkg margaryny, 25 dkg ( 1 szklanka) cukru, ,4 jaja, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodać żółtka,cukier i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę ( oba gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia). Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją
z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec
w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Każdą z nich można chociaż raz spróbować upiec. Może posmakuje.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Postprzez » N lip 25, 2010 11:02

 

Re: Pieczemy babki

Postprzez Iwona » N lip 25, 2010 11:39

Beta a którą z nich polecasz?Którą z nich robiłaś i zawsze wychodzi?
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Pieczemy babki

Postprzez beta2 » N lip 25, 2010 12:34

Iwona, polecam wszystkie, bo wszystkie kkkiiieeedddyyyśśś piekłam . Zauważ, że ich skład jest bardzo prosty i tylko trochę zróżnicowany.
Są to moje stare przepisy z przed kilku lat, bo obecnie rzadko piekę, można powiedzieć, że wcale.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Re: Pieczemy babki

Postprzez Margaret74 » N lip 25, 2010 21:44

BABKA Z AJERKONIAKIEM

30dkg.mąki pszennej,
20dkg.cukru pudru,
4 jaja,
1 szkl.oleju,
1 szkl.ajerkoniaku,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sól,skórka z 1 cytryny,
1 gotowa polewa czekoladowa

Jaja utrzeć z cukrem i solą,dodać olej, skórke cytrynową i ajerkoniak.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyc z masą jajeczną.
Piec 50-60min.w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Polać plewą bądż wg uznania własnego.

Ta babka jest u nas na stole wielkanocnym od ładnych paru lat.Jest pyszna!Polecam Wam.
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: Pieczemy babki

Postprzez beta2 » Pn lip 26, 2010 12:26

Babka kakaowa
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki, 10 dkg margaryny, 20 dkg ( 1 szklanka)cukru pudru, 3 jaja,
1/2 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i tarta bułka
do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodawać po jednym jaju, a później stopniowo mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 40 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
---------------------------------------
Babka piaskowo- makowa
Składniki:
20 dkg ( jedna szklanka) mąki pszennej, 20 dkg ( niepełna szklanka)mąki ziemniaczanej,
25 dkg margaryny, 25 dkg ( jedna szklanka ) cukru, 4 jaja, 1 szklanka maku, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka,olejek migdałowy, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając stopniowo jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Do utartego ciasta wlać mleko i wsypać suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stop.). Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Postprzez » Pn lip 26, 2010 12:26

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość