Babka piaskowa I:
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki pszennej, 15 dkg ( 7 łyżek) mąki ziemniaczanej, 20 dkg ( niepełna szklanka) cukru, 25 dkg margaryny,4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąka pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie
z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec
w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-----------------------------------
Babka piaskowa II:
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki pszennej, 20 dkg ( niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,25 dkg masła roślinnego lub margaryny, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 25 dkg ( jedna szklanka) cukru, 3 jaja, 3 łyżki śmietany, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę i olej utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym dodać żółtka i ucierać dalej , aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąka pszenną
i z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy. Między jedną , a drugą porcją mąki wlać śmietanę. Ciasto dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
---------------------------------
Babka piaskowa III:
Składniki:
20 dkg ( 1 szklanka) mąki pszennej, 20dkg ( niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej, 20 dkg margaryny, 25 dkg ( 1 szklanka) cukru, 4 - 5 jaj, 3/4 szklanki mleka, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć. Dodać żółtka,cukier, cukier waniliowy i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać po łyżce mąkę ( oba gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia) oraz po trochu mleka. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-----------------------------------
Babka piaskowa IV:
Składniki:
6 dkg (3 łyżki ) mąki pszennej, 25dkg ( 1 i 1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej, 25 dkg margaryny, 25 dkg ( 1 szklanka) cukru, ,4 jaja, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy.
Sposób przygotowania:
Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodać żółtka,cukier i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę ( oba gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia). Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją
z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec
w umiarkowanie gorącym piekarniku ( około 180 stopni) 40 - 50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Każdą z nich można chociaż raz spróbować upiec. Może posmakuje.