Nalewki

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Nalewki

Postprzez danuta25 » So cze 19, 2010 15:32

lato to czas na przetwory i nalewki podam kilka:

nalewka z malin na przeziębienie
wsypujemy maliny do butli, zalewamy spirytusem 70% /proporcja wódki do spirytusu 1:1/ tak by były tylko przykryte i stawiamy na słońcu na 3-4 dni. Zlewamy spirytus i zaprawiamy dodając na każde 500ml. płynu 250 ml.ody i 180 gr. cukru /cukier rozpuszczamy wcześniej w gorącej wodzie/

nalewka z czarnego bzu
1 kg.owoców czarnego bzu
1l. spirytusu
250g. cukru
owoce czarnego bzu zalewamy spirytusem.Zamykamy szczelnie i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, po czym dodajemy syrop sporządzony z 250g. cukru i 500 ml. wody i odstawiamy na kolejny tydzień. Tak otrzymaną nalewkę filtrujemy. i przelewamy do butelek, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
nalewka ta doskonale oczyszcza organizm.Ma działanie napotne, moczopędne, łagodzi gorączkę, skuteczna jest przy przewlekłych zaparciach. Pijemy łyżkę stołową dwa razy dziennie między posiłkami

nalewka wiśniowa
1l.spirytusu
600ml.wody
1kg.wiśni
cukier w/g. uznania
dojrzałe wiśnie wsypujemy do słoja z małą ilością cukru. Mieszamy 600ml. spirytusu z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy wiśnie, zamykamy słój i odstawiamy w zacienione miejsce, co jakiś czas mieszamy. Po 4-6 tyg. dolewamy resztę spirytusu . Po 3 miesiącach nalewkę filtrujemy, zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Pozostałe wiśnie w słoju zasypujemy cukrem i mieszamy,po jakimś czasie otrzymujemy syrop którym możemy dosłodzić nalewkę lub podawać jako delikatniejszą i słabszą wersję.

nalewka ukraińska / bardzo stary przepis/

wódka 40%
2 kg.wiśni
1kg.czerwonej porzeczki
1kg. malin
cukier
cynamon / kora/
goździki
gorzkie! migdały
Wszystkie owoce zgniatamy drewnianą łyżką, po 5- 6 godz. gdy zbierze się sok wyciskamy go, przecedzamy, dokładnie przetarte owoce i sok ważymy.Tyle ile mamy soku / wagowo/ tyle bierzemy wódki i cukru, mieszamy.Po wymieszniu sprawdzamy ile objętościowo mamy płynu.Na każdy litr nalewki bierzemy po 4 utłuczone migały / ja nie dałam bo nie mogłam kupić gorzkich/, 4 gozdziki i jeden kawałek kory cynamonu.Wrzucamy wszystkie składniki do butli zalewamy słojem i szczelnie za korkowujemy. stawiamy na słońcu i codziennie wstrząsamy butlą żeby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Nalewka jest gotowa po 6 tygodniach, wtedy przecedzamy i zlewamy do butelek.
Avatar użytkownika
danuta25
lokator
lokator
 
Posty: 294
Dołączył(a): Śr kwi 07, 2010 18:26
Lokalizacja: wielkopolska ostrów wlkp

Postprzez » So cze 19, 2010 15:32

 

Re: nalewki

Postprzez Margaret74 » N cze 20, 2010 08:33

ŁZY MULATKI

*10dag dobrego,holenderskiego kakao(niesłodzonego oczywiście)<
*1 łyzeczka świeżo zmielonej kawy,
*1/3 laski wanilii,
*3-4 migdały-mogą być gorzkie,
*3/4 l.spirytusu ratyfikowanego 95%,
*75dag cukru,
*1/2 l wody żródlanej,

Wanilie i migdały drobno posiekać(lub utrzec w możdzierzu),przełożyć do wyparzonego słoja lub gąsiorka-dodać kakao i kawę,po czym zalać wszystko spirytusem,szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień,codziennie potzrąsając naczyniem.Po tym czasie przefiltrować płyn,a pozostały osad zalać niewielką ilością wody,dobzre wymieszać i pozostawić na 30 min.,a następnie gdy osad ponownie osiądzie na dnie-pzrefiltrować i dodac do uprzednio przefiltrowanego ekstraktu.Resztę wody zagotowac z cukrem,wymieszac z ekstraktem spirytusowym,wstrząsnąć i pozostawić na kolejny tydzień.Przejrzysty płyn znad osadu delikatnie zlać do wyparzonych butelek przez,np.bibułkowy filtr do kawy.
Likier jest gotowy do spożycia juz po miesiącu-najlepiej jednak smakuje po 2 mies.,a po 3 zwyczajnie go nie ma Wink Nie warto go pzrechowywac jednak zbyt długo gdyż wcale nie zyskuje z upływem czasu,a traci walory smakowe...

NALEWKA POMARAŃCZOWO-KAWOWA

Do wykonania nalewki nalezy przygotować:

I sposób

*ziarna kawy,
*dużą pomarańczę,
*250ml.wody,
*0,5 l. spirytusu 95%,
*400g cukru,

Pomarańczę umyć i przekroić na pół,a następnie do kazdej połówki wcisnąć ok.20 ziarenek kawy.Tak pzrygotowaną pomarańczę umieszcza się w słoju.Wodę z cukrem zagotować-taki syrop,po wystudzeniu miesza się razem ze spirytusem i dolewa do naczynia z pomarańczą,a całość zostawia się zamkniętą na okres 6tyg.Po tym czasie nalewke przefiltrować i rozlac do butelek.

II sposób

*1 pomarańcza,
*4dag kawy w ziarenkach,
*35 dag cukru,
*250 ml.wody,
**0,5 l.spirytusu,

Wode zagotować,rozpuścić w niej cukier,przestudzić.Do ciepłego syropu wlać spirytus.
Pomarańczę sparzyć i osuszyć.Końcem noża zrobić w niej kilkadziesiąt nacięć.W nacięcia powciskać ziarenka kawy.Tak nadzianą pomarańcze umieścic w słoju,zalać syropem spirytusowym i odstawić na 6 tyg.Po tym czasie zlać nalew znad pomarańczy,przefiltrować i rozlać do butelek-schować na 3 mies.

Przepyszna-piłam ,wg II sposobu-i przecudnie wygląda taka pomarańcza w słoju

Mam jeszcze przepis na miętówkę-cudnie zieloną-z pokazu Tupperware -tez pyszności

p.s.zamiast pomarańczy można użyć cytryny

***************************************************************

Miętówka

*pęczek świeżych liści mięty pieprzowej,
*0,5l spirytusu,
*0,75 l.wody źródlanej,
*30dag cukru,

Liście opłukać,oberwac z gałązek,włóżyć do słoika,zalać spirytusem,szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni w ciemne miejsce.
Z wody i cukru zagotować syrop.
Zlać płyn z liści mięty,przcedzić i przefiltrować,po czym wymieszać z syropem i jeszcze raz przefiltrować.Nalewka nie wymaga leżakowania,można stosować od razu.Moc i słodkość można regulowac wg własnego uznania,dodając,np.więcej liści mięty,cukru lub rozcieńczając wodą mineralną.

Poniższe przepisy są autorstwa:LIdzi,Ludmiły i Jaguli z Tocznia :)

Nalewka na czarnych porzeczkach
-------------------------------------------

2 szklanki mocno dojrzałych czarnych porzeczek
1,5 szklanki cukru/jeżeli clodkie można dac nieco mniej cukru/
2 szklanki przegotowanej zimnej wody
1,5 szklanki spirytusu/70%/przy mocniejszym zwiększyć ilość pozostałych produktów lub zmniejszyć ilość spirytusy.
odstawić na miesiąc wstrząsając od czsu do czasu żeby się cukirr rozpuścił.

Nalewki można robić stosując wódkę 45% bez dodatku wody.

Nalewka na węgierkach
------------------------------

1 kg bardzo dojrzałych węgierek wydrylować pozostawiając 3 przekrojone z pestkami.Wlożyć do bardzo szczelnie zamykanego naczynia i zalac spirytusem 70%lub mocniejszym dodając przegotowanej chłodnej wody celem uzyskania odpowiedniej proporcji.Płyn ma pokryć śliwki.Odstawić na miesiąc w niezbyt ciepłe miejsce.
Smacznego

ps.Można użyć wódki 50% czystej.

miodówka
2 szklanki soku z cytryn /świeżo wyciśnięty/
2 szklanki miodu/lipowy,wielokwiatowy,akacjowy/
2 szklanki spirytusu
sok delikatnie wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia miodu/nie mozna mieszać mikserem ani trzepaczką ponieważ wprowadzi się dużo powietrza i nalewka będzie bardzo pienista a po wlaniu do butelek zrobi się czop/Odstawić na dwie godziny dodać spirytus i dokładnie wymieszać.Rozlać do butelek.Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.

szybka cytrynówka:
Scieramy skórkę z 2-3 wymytych i sparzonych cytryn, zalewamy 5 łyżkami miodu i filiżanką mocnego, lekko przestudzonego naparu z mięty(może być taki z ekspresówek), wlewamy 1/2 litra wódki zakręcamy i odstawiamy.W czasie leżakowania dobrze jest raz dziennie przemieszać.Przed spożyciem oczywiście przecedzamy i zlewamy.

najprostsza wersja kawowa i też wcale dobrą - nawet smaczną
40 ziarenek kawy ,1/2 szklanki cukru zalać wódką 0,5 l.
odstawić - potrząsać co kilka dni, nadaje się do picia po dwóch tygodniach
www.toczeń.pl
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Re: nalewki

Postprzez Iwona » N cze 20, 2010 10:47

Z ARONII

80 owoców aronii i 120 liści wiśni ugotować w 1 litrze wody przez 20 min.
Przecedzić,dodać 40 dkg. cukru i 1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego ponownie zagotować.
Ostudzić,dodać ćwiartkę spirytusu i zlać do butelek.

Polecam :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: nalewki

Postprzez danuta25 » N cze 20, 2010 13:09

koniak podlaski
3-4 gozdziki, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
1-2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 laski wanilii, 1 liść laurowy
5 suszonych śliwek bez pestek
1/2 l. wódki, 1/4 l.spirytusu
2 łyżki rodzynek
15dkg. cukru, 1-2 łyżki wody
W moździerzu utłuc goździki, pieprz, ziele angielskie i razem z pokruszonym listkiem laurowym, posiekaną wanilią, pokrojonymi w paseczki śliwkami oraz umytymi rodzynkami wrzucić do słoja. Z cukru /z dodatkiem 1-2 łyżki wody/przygotuj niezbyt ciemny karmel. Dodaj go do słoja razem z wódka i spirytusem, szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 dni, codziennie potrząsaj słojem. Potem przefiltruj i wlej do butelek , odstaw w ciemne i chłodne miejsce

starka
po 1kg.suszonych jabłek i gruszek
2l.wódki 50% ze spirytusu
suszone jabłka i gruszki pokroić w paski oczyścić z pestek, następnie w takiej samej ilości wsyp do słoja, zalej do pełna wódka i pozostaw na słońcu lub w cieple na co najmniej 2tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słoik. Zlej wódkę, owoce mocno wyciśnij i przefiltruj całość przez bibułę. Można pić od razu po zrobieniu, ale im dłużej stoi tym nabiera lepszego smaku
Jarzębiak
1 kg. owoców jarzębiny
1l. czystej wódki
30dkg.cukru,3/4 szklanki wody na syrop
dojrzałą jarzębinę zbieramy na przełomie listopada i grudnia najlepiej już po przymrozkach. Obrane owoce sparz wrzątkiem na sicie. Napełnij nimi słój , zalej do pełna wódką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Następnie przecedź i wlej do gorącego syropu przygotowanego z cukru i wody. Starannie wymieszaj, wystudź pod przykryciem i rozlej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące.
Jarzębina koniecznie musi być przemrożona inaczej jarzębiak będzie gorzki,

smacznego
Avatar użytkownika
danuta25
lokator
lokator
 
Posty: 294
Dołączył(a): Śr kwi 07, 2010 18:26
Lokalizacja: wielkopolska ostrów wlkp

Re: nalewki

Postprzez Iwona » Pt sie 06, 2010 17:53

Likier wiśniowy

200 liści wiśni
60 sztuk wiśni
półtora litra wody

Całość zagotować i odstawić na 24 godz
Potem odcedzić
dodać 1 małą paczkę kwasku cytrynowego.półtora kilograma cukru i 1 litr spirytusu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Iwona
Moderator
Moderator
 
Posty: 3343
Dołączył(a): Śr lis 04, 2009 17:51
Lokalizacja: Białystok

Re: nalewki

Postprzez beta2 » Wt wrz 21, 2010 07:20

Poncz..............( nie pamiętam nazwy)

Składniki:
wino "Sangria"
napój " Tonik"
pomarańcza
Sposób przyrządzenia:
do szklanej wazy włożyć pokrojoną w plastry pomarańczę ze skórką, następnie wlać wino i napój w proporcji 1:2 ( np. 2 szklanki wina + 4 szklanki napoju- w zależności od ilości osób)- następnie włożyć do lodówki do schłodzenia.
Tak przygotowany napój podawać na stół w wazie do obiadu do drugiego dania, zamiast kompotu, a każdy z gości może sobie sam go nalewać do szklanki małą nalewką.
Oczywiście,myślę że można również dowolnie stosować do innych posiłków.Ja przekazuję tak jak zostałam ugoszczona.
A dlaczego w szklanej wazie? choćby z uwagi na to , że bardzo efektownie wygląda.
Polecam bardzo,przepis sprawdzony,a poncz można przygotować dosłownie w ostatniej chwili przed przyjściem gości.
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 295
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Re: nalewki

Postprzez Margaret74 » Śr wrz 14, 2011 08:18

Nalewka z dzikiej róży

* 30 dag .owoców dzikej róży;
* 1 szkl.cukru ,
* pigwa,
* kawałek kory cynamonowej ,
* 3/4 litra wódki ,

Dziką różę oczyścić z pestek i włosków,i opłukać na sicie.Usunąć gniazda nasienne z pigwy i pokroić w paski.Owoce zasypać cukrem i odstawić na dobę ,po czym dodać cynamon i zalać wódką .Odstawić na 4 tygodnie.Po tym czasie płyn przefiltrować(można użyć gazy lub filtru do kawy ) i zlać do butelek .Nalewka jest gotowa po 4 miesiącach .

Malinowa (leśne)

* 1 kg.dojrzałych malin ,
* 1 l.wódki,
* 3/4 kg.cukru,
* 1/2 szkl.miodu wielokwiatowego,
* 1/4 l.spirytusu;

Owoce włożyć do słoja(nie myc ich ),zasypać cukrem i odstawić na noc.Następnego dnia dodać wódkę i rozpuszczony miód.Po miesiącu przefiltrować przez gazę płyn ,dodać spirytus i zlać do ciemnych butelek.Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Nalewka z malin ogrodowych nie będzie miała tak intensywnego aromatu i koloru.

Nalewka ze śliwek wędzonych

*20-25 dag.śliwek suszonych ,
* 3/4 l.czystej wódki,

Śliwki bez pestek pokroić w poprzek na paski(bez pestek).W moździerzu roztłuc 4-5 pestek (nie należy ich rozbijać na miazgę!).Owoce,rozłupane pestki i "migdałki " ze środka przełożyć do słoja i zalać wódką.Po 10 dniach przefiltrowany płyn przelać do butelek z ciemnego szkła i odstawić na 2-3 mieiące.
Uwaga:na nalewkę wybrać owoce nieprzesuszone,w najlepszym gatunku.

Dobre małżeństwo

* 1L.spirytusu ,
*
2 niewielkiej jak najmniej dojrzałe pomarańcze,
* 1l.źródlanej wody ,
* 25 dag .suszonych śliwek ( nie wędzonych!);

Przygotować dwa,wyparzone słoje.Do jednego włożyć drobno pokrojone śliwki z 1/10 wszystkich pestek,a do drugiego -pokrojone w plasterki pomarańcze(najlepiej gdyby były zielone :wink: ).Zawartość każdego słoja zalać 1/4 l.spirytusu i 1 szklanką wody .Szczelnie zamknąć ,wymieszać i potrząsnąć.Odstawić na 2 tyg.,co 2 dzień potrząsając.Po tym czasie-przefiltrować jeśli płyn nie jest klarowny.Na małym ogniu zagotować reszte wody w rondelku o grubym dnie i dosypać cukier,tale mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić i wymieszać z nalewkami.po czym przelać wszystko do dużego słoja lub gąsiorka,szczelnie zamknąć i odstawic na 3-4 mies.,a najlepiej na pół roku (ale kto by wytrzymał :wink: )

Letnia rosa

* 2 gałki muszkatołowe,
* 3 łyzki miodu lipowego lub akacjowego,
* 1 łyżeczka rodzynek sułtańskich ,
* 1/2 l.spirytusu 95%,
* 2 szklanki źródlanej wody ;

Gałkę zetrzeć na tarce,miód rozprowadzić w 2 szklankach wody ,zagotować ,zszumawać i ostudzić.Delikatnie wymieszać ze spirytusem,dodac gałkę i dobrze wstrząnąć.Przelać do słoja lub gąsiorka i odstawić w ciemniejsze miejsce na 4-5 mies.Następnie przefiltrować.Rodzynki odszypułkować umyć i osuszyć.Nalewkę rozlać do butelek ,dodać rodzynki,a następnie zamknąć szczelnie i odstawić na kolejne 6 mies.

Góralska herbatka :mrgreen:

* 2 torebki dobrej,czarnej herbaty ,najlepiej Assan,
* 1 szkl.źródlanej wody ,
* 3 łyżki soku malinowego,
*1/2 l.wódki czystej ,
* 1/2 szkl.rumu,
* sok z 1/2 cytryny;

Zagotować wodę i zaparzyć herbatę ,pozostawić na 10 min.,osłodzić ,dodać sok cytrynowy ,malinowy ,wymieszać i ostudzić ,przecedzić i wlać do dużej dobrze wyparzonej butelki.Dodać rum i wódkę ,szczelnie zamknąć,wymieszać i potrząsnąć.Odstawić na 2-3 miesiące.

I jeszcze coś znalazłam :wink:

Likier waniliowy -Ostatnia przyjemność :wink:

* 2 laski drobno pokrojonej wanilii,
* 1 duży migdał,najlepiej gorzki,
* 1/ szkl.koniaku lub brandy ,
* 1/4 szkl.spirytusu ,
* 1/4 szkl. czystej wódki,
* 50 dag.cukru,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* skórka otarta z 1 cytryny,
* 1 szkl.źródlanej wody ;

Wanilię i migdał drobno posiekać i przełożyć do słoja-zalać wódką i spirytusem.Odstawić na 3 tyg.,często wstrząsając.Po tym czasie przefiltrowac płyn .Wodę zagotować w rondelku ,dodać cukier i podgrzewać,stale mieszając,ok.15-20 min.-do powstania gęstego syropu.Dodać sok cytrynowy i ostudzić.Do syropu wlac nalewkę waniliową i koniak.-wymieszać i przelać do butelek .
Po 2 tyg.krem nadaje się do spożycia :)
Krem można udoskonalic wg własnego uznania-np.dodac kawałek goździka czy cynamonu(lu jedno i drugie).Można dodać nieco więcej migdałów lub kilka kropli esencji migdałowej lub ...kilka kropli olejku różanego albo pomarańczowego .
Sama nazwa ma korzenie w działaniu likieru.Można go pic nawet wtedy,kiedy nogi i "głowa" odmawia posłuszeństwa.Ponoć to eliksir młodości :P

Polski październik-nalewka wytrawna

* 1l.wódki czystej ,
* 4 goździki,
* 1-2 cm.korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego,
* 1/5 całej lub startej gałki muszkatołowej ,
* 2 ziarna ziela angielskiego ,
* świeża skórka pomarańczowa z 1 owocu,
* 1-2 ziarna pieprzu czarnego lub szczypta mielonego,
* 1/3 laski wanilii lub torebka cukru waniliowego,
* 1-2 łyżki miodu płynnego(wrzosowy lub wielokwiatowy),ewentualnie karmel z 4-5 łyżek cukru;

Jeśli decydujemy się na karmel-przygotować go (w rondelku z grubym dnem -gdy zacznie się rumienić ,dodać kilka łyżek gorącej wody ,by otrzymać brązowy syrop).Wszystkie składniki przełożyć do słoja lub gąsiorka,dodac syrop karmelowy i wódkę.Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.Zlać płyn ,wymyć naczynie i jeszcze raz wlać do słoja .Odstawić na kolejne 2 tygodnie do sklarowania.P tym czasie nalewkę ściagnąć ostrożnie (najlepiej wężykiem) do butelek.
Teoretycznie nalewka nadaje się do spożycia od razu -z czasem zyskuje na aromacie i smaku :wink:
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Postprzez » Śr wrz 14, 2011 08:18

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron