Zupy

Obrazek
Kalorie, zalecenia dietetyczne, sprawdzone przepisy.

Zupy

Postprzez maja » Pn kwi 07, 2014 18:16

3 sredniej wielkosci szalotki
0,5kg korzenia pietruszki /2 spore ziemniaki
2 lyzki masla(najlepiej sklarowanego,ale moze byc zwykle)
100-150 mll bialego wytrawnego wina
duzy peczek pietruszki
sol,pieprz
smietana kremowka 150mll
galka muszkatalowa
1-2 lyzeczki swiezego soku z cytryny
1lyzka musztardy Dijon
Drobno pokrojone cebulki zeszklic w garnku na masle,"ugasic"bialym winem,dodac pokrojone ziemniaki i korzen pietruszki-uzupelnic woda aby ta pokryla dokladnie produkty.Ugotowac.Natke pokroic wrzucic do mixera, dodac 50 mll smietany-zmixowac,dodac ugotowane ziemniaki z pietruszka zmixowac raz jeszcze.Gesty krem przelac do garnka dodac reszte smietany,doprawic sola,pieprzem,musztarda,sokiem z cytryny i galka.Zupa ma miec konsystencje gestej smietany.Ma orzezwiajacy smak i jest bardzo zdrowa.
Jesli po dziurki w nosie siedzisz w szambie, nie wolno Ci opuszczac glowy...
maja
lokator
lokator
 
Posty: 128
Dołączył(a): N sty 19, 2014 14:27
Lokalizacja: Hamburg

Postprzez » Pn kwi 07, 2014 18:16

 

Re: Zupy

Postprzez Evi » So lut 07, 2015 17:04

Magiczna zupa z czerwonej soczewicy wg przepisu Agnieszki Maciąg

Cała książka Pani Maciąg jest rewelacyjna. Pyszne ciasta, drugie dania, dodatki, itp. Jeszcze żaden z jej przepisów nie wyszedł mi słabo :)

A zupka jest pierwsza klasa :) trzeba poszukać składników, ale warto! Pychotka

Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy łuskanej, dobrze opłukanej,
- 1 duża drobno posiekana cebula,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ostrej,
- 2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (ja daję po prostu pomidory w kawałkach z puszki :wink:),
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego,
- 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej (ja znalazłam suszoną i mieloną, jako normalną przyprawę i tym się posługuję, kiedy w sklepach nie ma trawy cytrynowej),
- 2 listki cytrynowe (tego nigdy nie dostałam, ale zupa i bez nich jest pyszna :wink:),
- 3 i 3/4 szklanki wrzącej wody,
- sok z 1/2 limonki lub cytryny,
- 1 pęczek świeżej kolendry (jak nie ma w sklepie, to nie daję),
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.

Podgrzej olej w szerokim rondlu, dodaj cebulkę, czosnek, trawę cytrynową oraz rozbite nasiona kolendry. Całość przesmaż tak, by cebula lekko się zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Dodaj opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wrzącą wodę i resztę składników (poza sokiem z cytryny i świeżą kolendrą). Całość wolno zagotuj i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min., aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać.
Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Zupę podaj posypaną świeżą kolendrą.

Wbrew pozorom nie wymaga dużo czasu, żeby ją zrobić, a jest bardzo smaczna :)
Jeśli chcę, żeby była jeszcze bardziej syta, dodatkowo na patelni smażę krewetki z czosnkiem i papryczką chili i dodaję na talerz :)

POLECAM!
People are awesome :wink:
Evi
autostopowicz
autostopowicz
 
Posty: 46
Dołączył(a): Pt sty 02, 2015 12:11
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Zupy

Postprzez Świtka » Pt cze 03, 2016 20:36

Ja też lubię tę książkę, ma w sobie bardzo dużo ciekawych przepisów, które warto wykorzystać.

Ja robiłam ostatnio swoją zupę. Zielonkę.
Na wywarze gotowałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam w domu (brokuł, groszek, trochę fasolki, szpinak) i wszystko na koniec dokładnie przyprawiłam na pikantnie i zmiksowałam na krem. Pyszna zupka.
Avatar użytkownika
Świtka
autostopowicz
autostopowicz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt maja 31, 2016 18:45
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zupy

Postprzez Paszkes » Wt mar 13, 2018 10:38

Mój przepis na zupę gulaszową :

Składniki na zupa gulaszowa
pół kilograma chudej, ślicznej wołowiny
4 mocno dojrzałe pomidory
czubata łyżka przecieru pomidorowego
3 spore cebule
4 ziemniaki
2 łyżki smalcu
łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
6 szklanek bulionu (ostatecznie może być z kostki)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Cebule obieram i kroję w grube półplasterki.
Pomidory wkładam do wrzątku, następnie obieram, kroję na ćwiartki, usuwam nasiona i sok.
Mięso wołowe myję, osuszam i kroję na kostkę o boku 2 cm.
Na patelni silnie rozgrzewam smalec, wkładam mięso i cebulę. Smażę na sporym ogniu, cały czas mieszając, aż mięso się zrumieni, a cebula zeszkli. Dodaję pomidory, obraz rodzaje papryki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszam i trzymam na ogniu przez minutę.
Wszystko przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5-2 godziny - aż mięso całkiem zmięknie.
Ziemniaki obieram, kroję na kostkę o boku 2 cm, dodaję do zupy i gotuję do miękkości.
Podaję mocno gorącą.
Paszkes
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt mar 09, 2018 12:46

Re: Zupy

Postprzez troostekong » Śr cze 06, 2018 17:13

Ma ktoś z Was sprawdzony pomysł na zupę chrzanową?
troostekong
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt cze 05, 2018 21:46

Postprzez » Śr cze 06, 2018 17:13

 


Powrót do Kącik Kulinarny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron