Twardzina diagnoza

Obrazek
To tutaj czytasz Regulamin, witasz się z nami, opisujesz Swoją historię...

Re: Twardzina diagnoza

Postprzez gaju290119 » Pt cze 16, 2023 16:24

W płucach mam drobne zagęszczenia guzkowe w miąższu niby pozapalne , musi to ocenić pulmonolog . poza tym obraz płuc w granicach normy
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez » Pt cze 16, 2023 16:24

Postprzez ibiza13 » Cz cze 22, 2023 08:15

To bardzo dobra wiadomość :D . Jak na razie kolejny plusik.
Udało Ci się umówić na wizytę do pulmonologa? Długo musisz czekać?
"Życie jest albo wielką przygodą, albo niczym." - Helen Keller
W pracy robię TO, a w domu TO

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » Wt cze 27, 2023 16:42

tak udało się , mam jutro wizytę . dobrze , że z pracy mam Medicover to wizyty do specjalistów w miarę szybko . pewnie na nfz to bym sobie poczekał . jedyne co mi zaczyna dokuczać to te stawy czasami minimalnie bolą ale nie na tyle aby brać tabletki . zastanawiam się czy oby napewno mam twardzinę ? lekarz reumatolog póki co nie potwierdza bo brak objawów - tylko wynik ana 3 potwierdza . a inny reuamatolog na kapilaroskopii nastraszył mnie bardzo że miano ana3 1:3200 to juz jest dużo . póki co wziąłem się ostro za siebie - jazda na rowerze codziennie 20 km i po miesiącu idę na siłownię zacząć wzmacniać mięśnie i stawy . czy to dobry pomysł ? po rowerze czuję się świetnie , lepiej zasypiam
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez gaju290119 » Śr cze 28, 2023 11:08

Dziś po wizycie u pulmunologa skierowanie do szpitala w celu diagnostyki w kierunku sarkoidozy , wszsytkie zmiany w plucach na to wskazują . podobno leczy się to tylko jak jest wyrażny progres guzków - sterydy i po problemie . zobaczymy , termin około miesiąca
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Pt lip 07, 2023 08:39

Sorki, że tak długo się nie odzywałam, ale "zalatana" byłam :wink: :D
gaju290119 napisał(a): inny reuamatolog na kapilaroskopii nastraszył mnie bardzo że miano ana3 1:3200 to juz jest dużo

Przy twardzinie wysokość miana przeciwciał niewiele mówi. Przy innych chorobach tkanki łącznej tak. To prawda, że miano 1:3200 jest wysokie, ale twardzina przy takim wysokim mianie może sobie "spać", a przy minie 1;160 może "szaleć", dlatego dla wielu reumatologów ważne są inne badania i objawy występujące u pacjenta.
gaju290119 napisał(a):póki co wziąłem się ostro za siebie - jazda na rowerze codziennie 20 km i po miesiącu idę na siłownię zacząć wzmacniać mięśnie i stawy . czy to dobry pomysł ? po rowerze czuję się świetnie , lepiej zasypiam

Jada na rowerze jak najbardziej wskazana, ale bez dużych obciążeń. Na siłowni uważaj - twardzina osłabia ścięgna, nie przesadzaj z ciężarami. Najlepszą aktywnością fizyczną przy twardzinie jest pływanie, bo to są ćwiczenia w odciążeniu. Przy twardzinie właśnie takie są wskazane.
gaju290119 napisał(a):Dziś po wizycie u pulmonologa skierowanie do szpitala w celu diagnostyki w kierunku sarkoidozy , wszsytkie zmiany w plucach na to wskazują . podobno leczy się to tylko jak jest wyrażny progres guzków - sterydy i po problemie . zobaczymy , termin około miesiąca

Niestety o sarkoidozie to niewiele wiem. Dobrze, że leczenie jest w miarę proste.

Nadal dobrze czujesz się po przejażdżkach rowerowych? Stawy nie dokuczają?

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » So lip 08, 2023 19:31

póki co czuję się dobrze po przejażdzkach . cały czas dokucza mi tylko jedna ręka tak bardzo - środkowa kostka , czasem reszta palców ale to nie jest jakis dramat . kolana , łokcie nic się nie dzieje . zaczęło mi sie podobać uczucie zmęczenia po rowerze . czekam na szpital i zobaczymy co dalej , mam wrócić do reumatolog jak się wyjaśnią płuca
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Pn lip 10, 2023 16:40

To super, że dobrze się czujesz po przejażdżkach. Tak powinno być. Słuchaj organizmu. Jeżeli nauczysz się tego, to on nie da sobie zrobić krzywdy. Ruch w chorobach tkanki łącznej jest bardzo wskazany i potrzebny. Jednak trzeba pamiętać, aby ćwiczenia były w odciążeniu. Ćwiczenia z obciążeniem są niewskazane - można sobie zaszkodzić.

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » So wrz 16, 2023 10:03

Jestem po kompleksowych i trochę nieprzyjemnych badaniach . Diagnoza - sarkoidoza płucna i węzłów chłonnych . Choroba tak samo nieznana jak inne autoimmunologiczne . W 80% przypadków nie wymaga leczenia i ustępuje sama po 2 latach . Teraz wracam do reumatolog co ona na to . Przy sarkoidozie są możliwe bóle stawów , które obecnie mam . Ciekaw jestem czy przeciwciała , które mam mogą być skutkiem tej choroby . Co pół roku mam robić prześwietlenie płuc i spirometrię celem oceny regresji choroby . Jeżeli te gózki nie będą się zamieniać w zwłóknienia to będzie dobrze . Lekarz wlał we mnie dużo optymizmu
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez ibiza13 » Śr wrz 20, 2023 07:34

Gaju dobre wiadomości przynosisz. Trzymam kciuki, aby reumatolog potwierdził diagnozę, a Ty obyś czuł się coraz lepiej, żeby stawy przestały Ci dokuczać.
Daj znać co powiedział reumatolog, czy zlecił Ci jakieś leki na ból stawów.

Nadal jeździsz na rowerowe przejażdżki? Jak się po nich czujesz? Nadal dobrze?

Obrazek
ibiza13
Administrator
Administrator

Postprzez gaju290119 » Pt wrz 29, 2023 15:09

Dam znać co powie reumatolog . Na rowerze jeźdzę coraz więcej i coraz dalej . 50 km nie stanowi już jakiegoś problemu ale to tak sporadycznie takie odległości robię . Po 25 km nawet nie czuję juź większego zmęczenia . Jest dobrze , wyniki kontrolne zlecone przez nefrologa wróciły do normy
gaju290119
autostopowicz
autostopowicz

Postprzez » Pt wrz 29, 2023 15:09

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze Historie Choroby