Dieta dla grupy krwi

Tu znajdziesz informacje co może pomóc,a co zaszkodzić z pokarmów.

Dieta dla grupy krwi

Postprzez beta2 » So wrz 18, 2010 07:21

Autorem tekstu jest Anna Smolec.
Najpierw była książka " Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", która zrewolucjonizowała podejście wielu osób na całym świecie do tematu zdrowia, diety i stylu życia. Po kilku latach dalszych badań i obserwacji poczynionych przez jej autora - dr Peter J. D A'damo powstała kolejna pozycja " Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi" . Jak podkreśla dr D A'damo celem książki nie jest zastąpienie fachowej porady lekarza po wnikliwym rozpoznaniu stanu zdrowia pacjenta. Intencją książki jest dostarczenie informacji, które pozwolą zmodyfikować styl życia i odżywiania, tak aby był on zgodny z grupa krwi każdego z nas. Taka metoda odżywiania ma prowadzić do optymalizacji stanu zdrowia przez uruchomienie jego wewnętrznych możliwości. Grupy krwi i ich zrozumienie pozwalają wyjaśnić liczne paradoksy badań dietetycznych i przebiegu choroby.
Autor zastanawia się, dlaczego jedni zachowują siły witalne do późnej starości a inni nie? Czy to, czym odżywiamy się na co dzień, ma wpływ na ogólny stan zdrowia (kondycję fizyczną, ale i psychiczną)? Jedzenie zgodnie ze swoją grupą krwi, to koncepcja dietetyczna oparta na biologicznej indywidualności każdego z nas. Obserwacje, medycznie zweryfikowane wyniki i badania genetyczne, potwierdziły, że dieta zgodnie z grupą krwi jest czynnikiem sprzyjającym zachowaniu zdrowia i kondycji.
Grupa krwi wpływa na sposób trawienia pokarmów, zdolność reagowania na stres, stan umysłu, intensywność przemiany materii i sprawność układu odpornościowego. Czyli sprzyja zachowaniu równowagi. Dla tych, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramow, mogą spodziewać się po jej zastosowaniu, znaczniej bardziej harmonijnej przemiany materii, która jest kluczem do szczupłej sylwetki.
Dieta zgodna z grupą krwi to większa masa tkanek aktywnych, szybsza podstawowa przemiana materii, czyli nadmiar tłuszczu spala się bez strat w mięśniach.
Jedząc zgodnie z własną grupą krwi można zmniejszyć poziom zawartości nieprzyswajalnych białek i toksycznych produktów przemiany materii. Zapewniamy więc sobie równowagę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.
Stosując dietę zgodną z grupą krwi otwieramy sobie drogę ku większej żywotność, zwiększamy odporność.
Nie chodzi o sztywny schemat. Należy sprawdzać, eksperymentować, co w przypadku danej osoby działa lepiej a co nie. Dr D’Adamo przestrzega przed obsesją. Pewnych chorób nie da się uniknąć. Zawsze też należy dać sobie czas na zwalczenie niedomagania organizmu.

Grupa krwi O

Jest to najstarsza na ziemi grupa krwi. W swojej pierwotnej formie występowała u człowieka prehistorycznego, mięsożernego myśliwego. Także i dziś osoby o tej grupie krwi to urodzeni przywódcy, energiczni, skoncentrowani na swoich celach i otwarci na nowe idee. Są silni, skuteczni, w stresie impulsywni. Odpowiedź jest zatem prosta.
Jaka winna być dieta osób z grupa krwi 0? Maksymalnie mięsna. Równowagę osób o grupie krwi 0 zakłóca nieprawidłowa dieta, brak ruchu, stres. Wówczas mogą pojawiać się: nadwaga, obrzęki, problemy z tarczycą, stany zapalne, artretyzm, alergia. Istotną korektą stylu życia winno się stać sukcesywne planowanie rozkładu dnia, działania, zadań. Wszelkie zmiany w życiu należy wprowadzać stopniowo, aby nie pogłębiać poziomu stresu.
Posiłki winno się jadać na siedząco, przy stole, w spokoju i rzuć powoli. Codziennym nawykiem powinny stać się ćwiczenia. Zwłaszcza w sytuacji stresowej - intensywne i regularne. To sprzyja utrzymaniu kondycji, a także reguluje biochemię organizmu oraz kontroluje emocje (grupa krwi 0 cechuje się skłonność do depresji, nadmiernej emocjonalności itd.). Wskazane sporty to: aerobik, siłownia, bieganie, gimnastyka, rower, sporty walki, rolki.
Gdy pojawia się ochota na alkohol, coś słodkiego czy nikotynę należy wykonywać ćwiczenia fizyczne.
Osoby o tej grupie krwi winny w swoim jadłospisie umieścić jak najwięcej chudego mięsa. To mięso daje im siłę, energię i przyspiesza przemianę materii. W menu osób o grupie krwi 0 winny być także obecne ryby (ich tłuszcz przeciwdziała stanom zapalnym i korzystne wpływa na prace tarczycy). Jako przekąski warto przegryzać orzechy zwłaszcza włoskie, które mają działanie oczyszczające z toksyn oraz owoce suszone. Unikać należy natomiast: mleka, które dla tej grupy jest trudne do strawienia. Najgorszymi produktami i takimi, które według dr D’Adamo powinny osoby o grupie 0 zupełnie wyeliminować ze swojego stylu odżywiania, są: pszenica, która zdecydowanie zwalnia metabolizm; fasole; kukurydza; orzeszki zimne, soczewice, ziemniaki.
Mięso i drób
Dozwolone: praktycznie większość, indyk, kurczak, cielęcina, jagnięcina, wołowina.
Do unikania: wieprzowina i wędliny z niej np. szynka, bekon

Mleko i jego przetwory

Dozwolone: jajka, masło, ser mozarella, ser feta, ser kozi
Do unikania: mleko, śmietana, sery żółte, sery białe, sery topione, camembert itp.: jogurty, lody, maślanka, kefir

Fasole
Dozwolone: bób, fasolka szparagowa
Do unikania: grochu, białej fasoli, soczewicy, soi

Orzechy i pestki
Dozwolone: orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni, sezam, migdały, orzechy laskowe, orzeszki pini
Do unikania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy nerkowce, orzechy pistacjowe

Zboża
Dozwolone: amarantus, dziki ryz i wafle ryzowe, żyto
Do unikania: pszenica, jęczmień, kukurydza, owies, kusksus, makarony, pieczywo, ciasta

Warzywa
Dozwolone: cebula, chrzan, cykoria, imbir, buraki, szpinak, brokuły, dynia, karczochy, papryka, rzepa, cukinia, sałata, groszek zielony i cukrowy, kapusta pekińska, marchew pomidory, rzodkiewka, seler, szparagi
Do unikania: aloes, jałowiec, kalafior, ogórek, warzywa w occie, oliwki, por, rabarbar, ziemniaki, brukselka, kapusta biała i czerwona, bakłażan

Owoce
Dozwolone: banany, jagody, figi, mango, wiśnie, śliwki, czereśnie, ananas, agrest, arbuz, brzoskwinia, cytryna, granaty, grejpfruty, gruszki, maliny, nektarynki, papaja, porzeczki, rodzynki, winogrona, żurawina
Do unikania: awokado, jeżyny, melony, kiwi, mandarynka, truskawki, pomarańcze, kokos daktyle, jabłka, morele

Oleje i tłuszcze
Dozwolone: lniany, oliwa z oliwek, sezamowy, z orzechów włoskich
Do unikania: arachidowy, kokosowy, kukurydziany, rycynowy, słonecznikowy, sojowy, z wiesiołka, rzepakowy

Zioła i przyprawy
Dozwolone: curry, pietruszka, bazylia, chili, czekolada, estragon, gorczyca, goździki kardanom, kminek, koper, mięta, majeranek, oregano, papryka
Do unikania: keczup, ocet, pieprz, gałka muszkatolowa, cukier, cynamon, majonez, miód wanilia

Grupa krwi A

Kiedy praczłowiek zaczął się osiedlać i uprawiać role, jego organizm rozpoczął przystosowywanie się do nowych pokarmów. W odróżnieniu od grupy krwi 0, osoby o grupie krwi A winny unikać mięsa. Zaś białko dostarczać organizmowi głównie z soi.
Zatem ich dieta bardzo przypomina wegetarianizm. Mają niski poziom kwasu solnego w żołądku oraz wysoki poziom dwucukrów w jelicie, co oznacza - mało mięsa a sporo węglowodanów ( przy czym chodzi bardziej o warzywa niż zboża) i przyswajanie tłuszczów i białek, ale nie pochodzenia zwierzęcego.
Jak radzi de D’Adamo osoby o tej właśnie grupie krwi winny zwracać baczną uwagę na regularność swojego trybu życia. Kluczową kwestię odgrywa regularny sen, chodzenie spać o tej samej porze. Co się tyczy jedzenia, to nie opuszczanie posiłków także jest niezwykle istotne.
Ważne jest, aby osoby o tej grupie krwi robiły sobie w pracy choć kilkuminutowe przerwy na głęboki oddech i krotki relaks. Pokarmy białkowe ( wędlina czy przetwory mięsne) winny być przez nich jadane rano i przed południem, nie po południu. Złota zasada dla grupy krwi A jest jadanie często i w małych porcjach.
Zbawienne dla nich okazują się wszelkie sporty relaksacyjne np. joga, tai chi, medytacja, strechnig, spacery, nordic walking. Najobfitszym posiłkiem powinno być śniadanie dla osób o tej grupie krwi. D’ Adamo radzi ograniczenie do minimum spożycie cukrów.
Osoby z tą grupą krwi bezwzględnie powinny unikać mięsa i ograniczyć je tylko do kurczaka i indyka. Zaś jako źródło białka może śmiało służyć im soja i fasola. Z produktów mlecznych winni wybierać tylko z kulturami bakterii jak: jogurt, kefir, ser, zaś unikać świeżego mleka.
Grupa krwi A nie powinna nadużywać zbóż, a zwłaszcza pszenicy. W ich diecie według dr D’Adamo maja znaleźć się: warzywa i owoce w dużych ilościach, orzechy i pestki, zielona herbata. Natomiast wykluczyć mają gazowane napoje, obniżające kwasowość żołądka.
Produktami szczególnie niebezpiecznymi dla grupy krwi A są: ziemniaki, kapusta, bakłażan, banany, pomarańcze, pomidory, pszenica, kukurydza.

Mięso i drób

Dozwolone: tylko drób

Ryby
Dozwolone: łosoś, sardynka, dorsz, karp, pstrąg, tuńczyk
Do unikania: krewetki, makrela, sola, śledź

Mleko
Dozwolone: jajka, jogurt, kefir, mozarella, feta, ser kozi
Do unikania: wszystkie sery żółte, lody, maślanka, mleko, śmietana, sery białe

Fasole
Dozwolone: soja, soczewica, biała fasola, bób, szparagowa fasolka
Do unikania: czerwona fasola

Orzechy i pestki
Dozwolone: ziemne, włoskie, siemię lniane, mak, migdały, sezamy, laskowe, pini
Do unikania: brazylijskie, nerkowce, pistacjowe, słonecznik

Zboża
Dozwolone: amarantus, mąka sojowa, kasza gryczana, owies, ryz, żyto, jęczmień
Do unikania: pszenica, kukurydza, kuskus

Warzywa
Dozwolone: buraki, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czosnek, dynia, karczoch, marchew, por sałata, seler, szpinak, aloes, brukselka, cukinia, dynia, groch, kalafior, pekińska, ogórki, rzodkiewka, szparagi
Do unikania: ziemniaki, kapusta, bakłażan, oliwki, papryka, pomidory, warzywa w occie

Owoce
Uważać na te o dużej zawartości cukru
Dozwolone: ananas, figi, grejpfrut, jeżyny, wiśnie, żurawina, morele, agrest, arbuz, awokado, brzoskwinia, daktyle, granat, gruszki, jabłka, kiwi, malina, porzeczki, rodzynki, truskawka, winogrona
Do unikania: banan, jagody, cytryna, melon, pomarańcze, mandarynki, mango, papaja

Oleje i tłuszcze
Dozwolone: olej lniany, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich, rzepakowy, sezamowy słonecznikowy, sojowy, wiesiołek, ogórecznik
Do unikania: arachidowy, kukurydziany, rycynowy

Zioła i przyprawy
Dozwolone: zioła prowansalskie, cynamon, curry, czekolada, drożdże, przyprawy korzenne miód
Do unikania: keczup, majonez, ocet, żelatyna, chili, pieprz, musztarda, cukier

Napoje
Dozwolone: zielona herbata, wino czerwone, kawa, wino białe
Do unikania: alkohol wysoko procentowy, czarna herbata, napoje gazowane, piwo

Grupa krwi B

Jest to grupa krwi, którą natura wypracowała jako swoisty pomost pomiędzy dwiema, skrajnymi grupami: A i O. Dr D’ Adamo sugeruje, że bardzo istotnym czynnikiem zdrowia i ochrony przed stresem dla osób o tej grupie krwi jest wizualizacja celów i wewnętrznego spokoju.
Zaleca choć 20 minut każdego dnia poświęconego na rozwijanie swojego hobby, pasjonującej czynności, na której trzeba się skoncentrować. Osoby o tej grupie krwi winny zwracać baczną uwagę na odpowiednią długość snu. Optymalna długość snu to osiem godzin.
Co się tyczy diety, to osoby o grupie krwi B maja ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów na rzecz produktów białkowych (zwłaszcza chude mięso i ryby). Ważna jest także kwestia regularności posiłków.
Produktami szkodliwymi są dla tej grupy: mięso kurczaka, kukurydza, gryka, soczewica, orzeszki ziemne, sezam, pomidory.

Mięso
Dozwolone: baranina, jagnięcina, cielęcina, indyk, wołowina
Do unikania: kurczak, kaczka, wieprzowina

Ryby
Dozwolone: sardynki, dorsz, halibut, łosoś, makrela, karp
Do unikania: krewetki

Mleko
Dozwolone: sery kozie, mozarella, mleko, jogurty, serek wiejski, sery białe i żółte
Do unikania: lody

Fasole
Dozwolone: bób, fasola czerwona, fasolka szparagowa
Do unikania: ciecierzyca, soczewica, soja

Orzechy
Dozwolone: migdały, włoskie, siemię
Do unikania: mak, sezam, słonecznik, orzeszki ziemne, nerkowce, pistacjowe, dynia, słonecznik, sezam

Zboża

Dozwolone: ryż, owies
Do unikania: gryka, kukurydza, żyto, pszenica

Warzywa
Dozwolone: brokuły, brukselka, buraki, marchew, ziemianki, kalafior, kapusta, bakłażan papryka, cebula, chrzan, cukinia, czosnek, groch, pekińska kapusta, ogórki, warzywa w occie, por, sałata, seler
Do unikania: aloes, oliwki, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, dynia

Owoce
Dozwolone: ananas, arbuz, śliwki, żurawina, banan, papaja, winogrona, brzoskwinia, cytryna, daktyle, figi, grejpfruty, gruszki, jabłka, kiwi, mango, morele, mandarynki, pomarańcze, porzeczki, rodzynki, truskawki, wiśnie
Do unikania: awokado, granat, melon

Oleje
Dozwolone: oliwa z oliwek, z włoskich orzechów
Do unikania: arachidowy, kokosowy, kukurydziany, rycynowy, sezamowy, słonecznikowy sojowy, z ogórecznika

Zioła i przyprawy
Dozwolone: bazylia, czekolada, majonez, miód, ocet, wanilia
Do unikania: keczup, pieprz ,cynamon, żelatyna, cukier

Napoje
Do unikania: gazowane, alkohol mocny, czarna herbata, kawa

Grupa krwi AB

Tak naprawdę, aby zrozumieć swoją grupę krwi i zasady żywieniowe dla niej najwłaściwsze, warto zapoznać się z każdą z nich. Grupa 0 jest najstarsza, jej opozycje stanowi grupa A, B zaś to grupa pomiędzy nimi.
AB jest grupą krwi łączącą cechy zarówno grupy krwi A i B. Dr D’Adamo przestrzega przed używaniem przez te osoby kofeiny i alkoholu. Dla jej przedstawicieli jest to wybitnie szkodliwe. Źródłem białek winny dla nich stać się ryby. Istotne jest nie opuszczanie posiłków.
Dobra zasada dietetyczna dla osób o krwi AB jest: śniadania „królewskie” a następnie każdy posiłek coraz to z mniejszą porcją do zjedzenia. Przy czym śniadania powinny być białkowe tzn. mleko, jogurt, wędlina a nie węglowodanowe (płatki, pieczywo itp.). Czynnikiem sprzyjającym utrzymanie zdrowia, sylwetki, ochrony przed stresem są ćwiczenia fizyczne.
Produktami, które powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu osób o grupie krwi AB są zwłaszcza czerwone mięso i kurczaki. Niewskazana jest także soja, kasza gryczana, kukurydza.
Zaleca się umiarkowane spożycie przetworów mlecznych takich jak jogurty, sery. Doktor D’Adamo przestrzega przed napojami gazowanymi, które dla układu pokarmowego osób o grupie krwi AB są niewskazane.

Mięso
Dozwolone: indyk
Do unikania: wieprzowina i jej przetwory np. szynka, kurczak, cielęcina, wołowina

Ryby
Dozwolone: łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, dorsz, karp, śledź
Do unikania flądra, halibut, sola, krewetki

Mięso
Dozwolone: indyk
Do unikania: wieprzowina i jej przetwory np. szynka, kurczak, cielęcina, wołowina

Ryby
Dozwolone: łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, dorsz, karp, śledź
Do unikania: flądra, halibut, sola, krewetki

Mleko
Dozwolone: jajka, jogurt, kefir, mozarella, ricotta, ser kozi, serek wiejski, ser feta, sery żółte i białe
Do unikania: brie, camembert, lody, masło, mleko

Fasole
Dozwolone: soczewica, bób, fasola: biała, zielona, szparagowa, soja

Orzechy
Dozwolone: ziemne, włoskie, migdały, nerkowce, pistacjowe siemię
Do unikania: mak, sezam, słonecznik, laskowe, pestki dyni i słonecznika

Zboża
Dozwolone: ryż, owies, żyto, orkisz, kuskus, jęczmień, pszenica
Do unikania: gryka, kukurydza, manna, pieczywo pszenne

Warzywa
Dozwolone: buraki, brokuły, czosnek, kalafior, ogórek, seler, brukselka, cebula, chrzan, cukinia, cykoria, dynia, groszek, kapusta, marchew, oliwki zielone, pieczarki, pomidory, por, sałata, seler, ogórek, szpinak, ziemniaki
Do unikania: aloes, oliwki czarne, papryka, rzodkiewka, warzywa w occie

Owoce
Dozwolone: ananas, arbuz, figi, kiwi, śliwki, wiśnie, czereśnie, agrest, cytryna, żurawina, jagody, brzoskwinie, daktyle, gruszki, jabłka, maliny, morela, papaja, porzeczki, rodzynki truskawki
Do unikania: banany, awokado, granat, grejpfrut, mango, kokos, pomarańcze, mandarynka, śliwki, suszone

Oleje
Dozwolone: oliwa z oliwek, sojowy, z siemienia lnianego, z wiesiolka
Do unikania: sezamowy, słonecznikowy

Zioła i przyprawy
Do unikania: anyż, keczup, ocet, pieprz, żelatyna, cukier, miód

Napoje
Dozwolone: herbata zielona, wino
Do unikania: alkohol, czarna herbata, kawa, gazowane napoje, piwo

Co grupa krwi mówi o Twoim zdrowiu?
Każdy z nas rodzi się z określoną grupą krwi. Jest ona uwarunkowana genetycznie. Niektórzy naukowcy są zdania, że określona grupa krwi jest zarazem informacją o predyspozycjach zdrowotnych organizmu.
Najstarszą grupą krwi jest grupa 0. Występowała ona wówczas, gdy nasi praprzodkowie odżywiali się głównie mięsem. Z czasem sposób odżywiania się ludzi zmieniał się, a wraz z nim mutowały antygeny na powierzchni czerwonych krwinek. Grupa 0 antygenów w ogóle nie posiada, na powierzchni krwinek grupy A znajdują się antygeny A, u grupy B są to antygeny grupy B, natomiast u osób z grupą krwi AB występują oba rodzaje antygenów.
Kiedy nasi przodkowie do swojej diety wprowadzili żywność pochodzenia roślinnego – wykształciła się grupa krwi A, z powodu mutacji antygenów i mieszania się grup ludności mieszkających w różnych klimatach powstała grupa krwi B. Ok. 1500 lat temu powstała najmłodsza, a zarazem najrzadziej spotykana grupa krwi AB.
Poszczególne predyspozycje osób o określonej grupie krwi nie są wyrocznią, a jedynie rodzajem wskazówki na co warto zwrócić uwagę. Co jest naszą silniejszą, a co słabszą stroną. Można też potraktować je jako swoistą ciekawostkę.

Grupa 0

Osoby z tą grupą krwi mają bardzo silny układ odpornościowy, ale za to ich słabością jest skłonność do otyłości i związanych z nią chorób. Osoby takie poddane silnym czynnikom stresujących miewają problemy z układem pokarmowym – łatwo u nich o rozwolnienia, zaparcia, a także wrzody żołądka. Problemem osób z grupy 0 jest również niewielka wytrzymałość na zmęczenie – często bywają przemęczone. Wskazówka: uzupełnij swoją dietę o witaminy z grupy B. Znajdziesz je w wątrobie, roślinach strączkowych, jajach a także bananach i pomidorach. Wskazane dla Ciebie są też intensywne ćwiczenia i sporty wymagające dużej wytrzymałości, np. jazda na nartach czy aerobik.

Grupa A

Osoby posiadające te grupę krwi są odporne na różnego typu wirusy. Ich słabą stroną są za to problemy związane z układem oddechowym oraz alergiami. Maja tez trudności z trawieniem białka zwierzęcego. Zdarza się, że występują u nich poważne problemy z pamięcią oraz przyswajaniem wiedzy. Wskazówka: w swojej diecie osoby z grupą krwi A powinny pamiętać o witaminie B, C oraz cynku. Wskazane są wszelkiego rodzaju warzywa oraz owoce. Zalecana aktywność fizyczna powinna być nastawiona na rozluźnienie organizmu: joga, tai chi i spokojna jazda na rowerze to ćwiczenia właśnie dla Ciebie!

Grupa B

Silna strona osób z tą grupą krwi to układ odpornościowy oraz predyspozycje do trawienia pokarmów z wysoką zawartością tłuszczu (otyłość raczej im nie grozi). Nie są za to odporne na działanie paciorkowców oraz gronkowców (bakterie posiadające antygeny z grupy B). Ich problemy zdrowotne dotyczą zwykle zatok, gardła oraz płuc. Zdarzają się im kłopoty ze wzrokiem oraz słuchem. Zwykle mają też nieustabilizowane ciśnienie (bardzo wysokie lub wręcz przeciwnie – bardzo niskie). Wskazówka: podobnie jak osoby z grupą krwi A, powinieneś pamiętać o witaminach a grupy B, witaminie C oraz cynku. Twoją słabą stroną jest kondycja, aby ją poprawić, pływaj, spaceruj i biegaj.

Grupa AB

To osoby o bardzo wysokiej odporności. Zwykle są silne i fizycznie sprawne, rzadko chorują, ale… kiedy już dopada je choroba zwykle problemy zaczynają się lawinowo, ponieważ organizm szybko słabnie. Ich podatność na choroby związana jest z przewagą określonych antygenów – albo są to choroby na które zwykle zapadają przedstawiciele grupy A albo grupy B. Wskazówka: Ze swojej diety postaraj się wyeliminować cukier. Sięgaj też po witaminy w produktach naturalnych, ponieważ Twój organizm ma problemy z przyswajaniem witamin z preparatów wielowitaminowych. Sporty dla Ciebie to jazda na rowerze, pływanie oraz spacery

Warto poznać swoją grupę krwi, żeby lepiej poznać siebie!

http://horoskop.wp.pl/kat,1015981,title ... omosc.html
Miej serce i patrz w serce, bo...(.....)
Słowa palą, więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
( J. Kaczmarski )
Avatar użytkownika
beta2
lokator
lokator
 
Posty: 288
Dołączył(a): So maja 22, 2010 23:08

Postprzez » So wrz 18, 2010 07:21

 

Powrót do Dietetyka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron