Pierwszą i podstawową zasadą staje się utrzymanie należnej masy ciała. Fakt wzmożonego apetytu, nie upoważnia nas do zaprzestania kontroli swojej wagi.
Bardzo istotne staje się wtedy prowadzenie dzienniczka żywieniowego oraz codzienny pomiar wagi.
Waga na pewno nieznaczne wzrośnie, ze względu na zatrzymanie sodu oraz wody w organizmie, ( jednak nie powinno to być więcej niż 2-3 kg).
Dieta:
--Należy spożywać 5-6 posiłków dziennie,
--wykluczenie z diety alkoholu,
--znaczne ograniczenie ostrych przypraw – pieprz, ostra papryka, sól, ocet....
i zastąpienie ich ziołami ułatwiającymi trawienie – bazylia, tymianek, majeranek, mięta...
--ograniczenie cukrów prostych – słodycze, napoje słodzone, owoce w dużych ilościach na rzeczy warzyw i wody mineralnej,
---ograniczenie tłuszczu – starać się zastąpić smażenie gotowaniem bądź grillowaniem, zamiast masła stosować margarynę, sery żółte zastąpić chudymi twarogami, odstawić majonez włączyć do diety jogurty naturalne,
--dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka spożywając – kurczaki, indyki, wołowinę, chudy twaróg, mleko, kefiry, maślankę, nasiona roślin strączkowych ( o ile nie występują przeciwwskazania ze strony układu pokarmowego)
--istotne jest dostarczenie odpowiedniej ilości potasu z pożywieniem, ze względu na możliwość wystąpienia zaburzeń elektrolitowych, najbardziej wskazane są – owoce, głównie morele, banany i pomarańcze oraz warzywa, głównie ziemniaki i pomidory.
--uzupełnienie niedoborów magnezu które mogą się pojawiać – warzywa, orzechy, grube kasze, gorzka czekolada,
--podtrzymywanie stałego poziomu wapnia w surowicy krwi – mleko, przetwory mleczne, (największym źródłem wapnia jest żółty ser, ale nie zaleca się go ze względu na wysoką zawartość sodu !!! ), ryby (ale nie solone), nasiona roślin strączkowych, owoce, orzechy,
--codzienne uzupełnianie witaminy D3 400-800 jednostek. UWAGA – w sarkoidozie przeciwwskazane jest podawanie vit.D3
--należy ograniczyć do minimum podaż sodu