Zaparcia

Tu znajdziesz informacje co może pomóc,a co zaszkodzić z pokarmów.

Zaparcia

Postprzez Margaret74 » Cz lip 08, 2010 09:16

Zaparcie (zaparcia, zatwardzenie, obstrukcja) - utrudnione lub zbyt rzadkie oddawanie stolca.
Osoby zdrowe oddają zazwyczaj 1-2 dobrze uformowane stolce dziennie, czasem stolec co drugi dzień. W przypadku zaparć stolec może być oddawany nawet 1-2 razy w tygodniu.

Zaparcia są jednymi z najczęstszych dolegliwości ludzi w krajach wysoko rozwiniętych. Występuje:
- najczęściej u osób zdrowych spożywających pokarmy z małą zawartością płynów i błonnika,
- u osób zdrowych prowadzących siedzący tryb życia,
- u osób w podeszłym wieku i
- noworodków oraz
- u kobiet w zaawansowanej ciąży.
Często towarzyszy zaburzeniom czynnościowym jelita grubego, zwłaszcza u kobiet, jako tzw. zaparcie nawykowe. W zaparciach kał jest zazwyczaj twardy i suchy, oddawany z wysiłkiem.

Zaparcie może być również (znacznie rzadziej) wywołane przyczynami:
• mechanicznymi np.:
- osłabienie mięśni tłoczni brzusznej
- niedrożność jelit
- zwężenie jelit przez naciek nowotworowy
- zwężenie w przebiegu chorób zapalnych (np. Leśniowskiego-Crohna)
- blizny
- ucisk z zewnątrz
• toksycznymi np.:
- zatrucie ołowiem i arsenem
- po podaniu niektórych leków, jak opium i atropiny,
• czynnościowymi np.:
- zaparcia atoniczne u starców i obłożnie chorych
- choroby gorączkowe
- wyniszczenie
- zaparcie spastyczne.

Jedną z częstszych przyczyn zaparcia jest lekceważenie uczucia parcia na stolec, co prowadzi do zaburzenia odruchu defekacyjnego. Leczenie zależy od przyczyny wywołującej. W leczeniu objawowym stosuje się środki przeczyszczające.

Bardzo ważną rolę w zaparciach odgrywa dieta. Należy jeść produkty z dużą zawartością błonnika.

PODSTAWOWE ZALECENIA ŻYWIENIOWE W PRZYPADKU ZAPARĆ

* Dieta powinna zawierać właściwą ilość błonnika (ok. 40g dziennie), do pokarmów zawierających dużo błonnika należą:

- łuski ziaren żyta, pszenicy, kukurydzy
- fasola, groch – te jednak nie są polecane ze względu na działanie wydymające
- skórki jarzyn i owoców
* Na ok. pół godziny przed śniadaniem można wypić 1 szklankę soku z warzyw, owoców, wody mineralnej lub przegotowanej wody z miodem o temperaturze pokojowej
* Każdego dnia warto zjeść 2-3 łyżki otrąb, a raz- dwa razy dziennie zjeść łyżkę stołową siemienia lnianego. Mielone siemię lniane można wypić po zalaniu wodą, jednak lepsze efekty smakowe można uzyskać po dodaniu nasion do np. jogurtu, czy innej potrawy.
* Do każdego posiłku warto dodać jakieś warzywa, np. brokuły, brukselkę, buraki, kalafiora, kalarepkę, marchew, pora czy rzodkiewkę, lub owoce: porzeczki, maliny, gruszki, jabłka, kiwi, poziomki, agrest.
* Należy wypijać duże ilości wody niegazowanej (1,5-3 litry).
* Śniadanie najlepiej rozpocząć chlebem razowym (nie pszennym!).
* W ostatnich latach coraz częściej (nie tylko w biegunkach, czy podczas stosowania antybiotyku, także w przypadku zaparć) polecane są probiotyki (np. Lacidofil). Są to żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelito grube, stabilizują mikroklimat jelita grubego, a to przyczynia się do poprawy jego czynności.
* Do środków, które nie są zalecane w profilaktyce zaparć, należą:
- ryż
- banany
- gotowana marchew
- kakao
- czekolada, ciastka
- jasne pieczywo
- zmniejszyć ilość potraw mącznych (kluski, kopytka)
- soczewica, groch, fasola, bób – pomimo dużych wartości błonnika mają własności rozdymające
- napoje gazowane
- duża ilość tłustych potraw (tłuste potrawy nie są zalecane tak naprawdę nawet osobom w pełni zdrowym)
Należy pamiętać, że niewłaściwa dieta jest tylko jednym z wielu przyczyn zaparcia.
http://futuramed.pl/aid86_gid76_zaparcia
Avatar użytkownika
Margaret74
 

Postprzez » Cz lip 08, 2010 09:16

 

Re: Zaparcia

Postprzez meta » Cz cze 02, 2016 20:07

Dieta to podstawa przy zaparciach i zatwardzeniach, ale czasami sama dieta nie wystarcza. Wiele osób zapomina o zapewnieniu swojemu organizmowi odpowiedniej ilości płynów, najlepiej w postaci niegazowanej wody. Większość skupia się wyłącznie na diecie, wprowadzając ogromne ilości błonnika, co w efekcie może przynieść wręcz odwrotny skutek. Nie zapominajmy także o aktywności fizycznej, która poprawi pracę jelit.
meta
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz cze 02, 2016 07:09

Re: Zaparcia

Postprzez elka » So maja 06, 2017 19:14

moje jelita chyba tylko trzymaja sie swoich zasad ;/ biegam od trzech lat i to dosyc sporo bo przynajmniej trzy razy w tygodniu po ok 10 km. Nie jestem mistrzem, ale amatorsko po prostu dla siebie, co nie zmienia jednk faktu ze wciaz mam problem z zaparciami. zmienilam tez diete aby biegac wydajniej ale zaparcia powracaja. fakt gdy przebiegne sie to na drugi dzien zaparcia odpuszczaja, ale gdy tylko nie biegam bo np. gdzies wyjade to problem powraca ;/ nauczylam sie juz zabierac zawsze ze soba dicopeg 10g bo tylko to mi pomaga. Domowych sposobow probowalam chyba wszystkich i zazwyczaj tylko blonnik pogarszal sprawe. dicopeg 10g rozpuszcze w wodzie i po kilku godzinach zaparcia odpuszczaja
elka
 
Posty: 1
Dołączył(a): So maja 06, 2017 16:08

Re: Zaparcia

Postprzez ibiza13 » Pn maja 08, 2017 08:59

Niestety dość dużo kobiet ma problem z leniwymi jelitami. Taka nasza uroda. Nie wszytko można zrzucić na dietę i aktywność fizyczną. Bardzo wiele kobiet będąc w ciąży ma zespól leniwego jelita i niektórym z nas ta przypadłość zostaje. Wówczas bez pomocy nie uda się z zaparciami walczyć.
"Życie jest albo wielką przygodą, albo niczym." - Helen Keller
W pracy robię TO, a w domu TO

Obrazek
Avatar użytkownika
ibiza13
Administrator
Administrator
 
Posty: 2011
Dołączył(a): N lip 25, 2010 09:06
Lokalizacja: Słupsk/Szczecin

Postprzez » Pn maja 08, 2017 08:59

 


Powrót do Dietetyka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość